25/10/09

Γαλλία: λιγότερο βαρύ το πρόγραμμα για τα παιδιά έως 10 ετών

Η Συλβί είναι σκληρά εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών του δημοτικού. Βλέπει «μόνο πλεονεκτήματα» στο γεγονός ότι τα μικρά της πηγαίνουν πια στο σχολείο μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Η Υβόν είναι εξίσου σκληρά εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών του νηπιαγωγείου. Έδωσε μάχη για να παραμείνουν τεσσερισήμισι οι ημέρες της σχολικής εβδομάδας.
Η μεταρρύθμιση στη Γαλλία έγινε αθόρυβα, σχεδόν λαθραία, ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις. Λίγο προτού αρχίσει η σχολική χρονιά 2008-2009, ο υπουργός Παιδείας Ξαβιέ Νταρκός ανακοίνωσε πως οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, όλα τα παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών, δεν θα είχαν πια σχολείο τα πρωινά του Σαββάτου και οι ώρες των μαθημάτων τους θα μειώνονταν από 26 σε 24, μοιρασμένες ανάμεσα στη Δευτέρα, την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή- στη Γαλλία, η παραδοσιακή ημέρα ανάπαυσης για τους μαθητές, πέραν της Κυριακής φυσικά, ήταν από δεκαετίες η Τετάρτη.

Το αξιοπερίεργο
«Οι μικροί μαθητές χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεκουράζεται το μυαλό τους και να απελευθερώνεται η δημιουργικότητά τους», είχε επιχειρηματολογήσει τότε ο Νταρκός. Πράγματι οι Γάλλοι μαθητές μαζί με τους Ιταλούς είναι εκείνοι που βρίσκονται τις περισσότερες ώρες στο σχολείο• ο περισσότερος χρόνος όμως δεν έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα αφού 15% των μαθητών φτάνουν στο τέλος του δημοτικού με δυσκολίες στην ανάγνωση και την αριθμητική. Άλλωστε, 80% των γονέων τάσσονται υπέρ της κατάργησης των μαθημάτων το πρωί του Σαββάτου, είχε σημειώσει τότε ο υπουργός Παιδείας.
Κάπως έτσι, χωρίς να γίνει μεγάλη συζήτηση ούτε να λάβει το θέμα διαστάσεις, στη Γαλλία έγινε κάτι αξιοπερίεργο• διότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν να «απλώνουν» τις διδακτκές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σήμερα, μόνο 5% των δημόσιων δημοτικών σχολείων αντιστέκεται στο μέτρο (και δεν είναι απλό, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του σχολικού συμβουλίου, το πράσινο φως από τον δήμο και ειδική άδεια από τον γενικό επιθεωρητή Παιδείας) και αυτά παραμένουν κλειστά τα Σάββατα, απλώς έχουν συμπεριλάβει στις σχολικές ημέρες και το πρωινό της Τετάρτης.
Οι πολέμιοι
Όπως σημειώνει ωστόσο η «Liberation», «η κατάσταση είναι λίγο τρελή. Πολλοί ειδικοί, συνδικάτα εκπαιδευτικών και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων παραμένουν πεπεισμένοι πως η εβδομάδα των τεσσερισήμισι ημερών είναι προτιμότερη για τον ρυθμό του παιδιού και πως το νέο σύστημα, με 24 ώρες μαθημάτων συμπυκνωμένες σε τέσσερις ημέρες, και δύο διακοπές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που σπάνε τον ρυθμό της δουλειάς, δεν είναι καθόλου καλή λύση. Στην πράξη, όμως, όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσει το σχολικό συμβούλιο υπέρ των τεσσερισήμισι ημερών, η απάντηση είναι “όχι”». Μόνο η Τουλούζη τα κατάφερε, αλλά στη συγκεκριμένη πόλη, τα δημοτικά ήταν από πριν κλειστά το πρωί του Σαββάτου και ανοιχτά το πρωί της Τετάρτης. Ουσιαστικά, λοιπόν, απλώς διατηρήθηκε το ισχύον σύστημα. Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας δείχνει να κερδίζει το στοίχημα.
NAI
Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το τετραήμερο σχολείο. Είναι ένας ρυθμός που ταιριάζει καλύτερα στα παιδιά με εργαζόμενες μητέρες. Πριν, τα Σάββατα ήταν κουτσουρεμένα, ενώ τώρα χαίρομαι περισσότερο τα παιδιά μου για δύο ολόκληρες ημέρες. Και αυτά το ευχαριστιούνται, ένα Σαββατοκύριακο χαλάρωσης. Επιπλέον, είμαι χωρισμένη και το τετραήμερο έκανε την οργάνωση πολύ πιο απλή. Ο πρώην σύζυγός μου τα παίρνει από το απόγευμα της Παρασκευής και δεν χρειάζεται πια να τα πηγαίνει το πρωί του Σαββάτου στο σχολείο. Όλοι οι γονείς με τους οποίους μιλάω, δείχνουν εξίσου ευχαριστημένοι.
OXI
Στην Τουλούζη καταφέραμε να διατηρήσουμε το σχολείο των 4 ημερών, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού της Τετάρτης. Το θεωρώ πολύ καλύτερο, έτσι τα παιδιά έχουν ένα ρυθμό δουλειάς πιο σταθερό και λιγότερο βαρύ καθημερινό πρόγραμμα. Επιπλέον, το σχολείο είναι δωρεάν τα πρωινά της Τετάρτης, ενώ οι παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα μελέτης και ψυχαγωγίας, οι μπέιμπι σίτερ, όλα αυτά στα οποία καταφεύγουν οι γονείς με παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, είναι επί πληρωμή.
Και ας μην ξεχνάμε, όταν το παιδί σου είναι στο σχολείο, έχεις πάντα το κεφάλι σου πιο ήσυχο.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου