25/6/10

40.000 τον χρόνο σκοτώνει το «junk food» στη Βρετανία

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας απευθύνει έκκληση για δραστική μείωση των λιπαρών και του αλατιού στα γρήγορα φαγητά. 

Oι καρδιαγγειακές παθήσεις που συνδέονται με την κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, επεξεργασμένων τροφίμων και γενικότερα «junk food» επιφέρουν τον θάνατο σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στη Βρετανία, προειδοποιεί ανεξάρτητος οργανισμός για την Υγεία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (ΝΙCΕ) μάλιστα απηύθυνε έκκληση για δραστική μείωση λιπαρών και αλατιού στα φαγητά των φαστ φουντ.
Ο οργανισμός, με οδηγία που εξέδωσε για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει ότι τα «τοξικά» τρανς λιπαρά πρέπει να απαγορευτούν διά παντός από όλα τα τρόφιμα, τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών να περιοριστούν και η πρόσληψη αλατιού να μειωθεί στο μισό ως το 2025. Αν αυτές οι αλλαγές εφαρμοστούν, μπορεί να προληφθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν καθημερινά από τις επιπτώσεις των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Συνολικά οι καρδιαγγειακές παθήσεις στη Βρετανία ευθύνονται για 150.000 θανάτους ετησίως.

Σύμφωνα με τον ΝΙCΕ οι μη υγιεινές τροφές επιβαρύνουν στον μέγιστο βαθμό τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία καθώς μόνο οι καρδιακές παθήσεις κοστίζουν στο Δημόσιο περίπου 36 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ο οργανισμός προτείνει τα τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα αλατιού και λιπαρών να διατίθενται στην αγορά σε πιο φθηνές τιμές σε σχέση με τα μη υγιεινά τρόφιμα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες επιχορηγήσεις.
O μέσος άνθρωπος στη Βρετανία καταναλώνει περισσότερα από οκτώ γραμμάρια αλατιού καθημερινά, όταν ο οργανισμός χρειάζεται για τη λειτουργία του μόλις ένα γραμμάριο. Στόχος του ΝΙCΕ είναι να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού στα 6 γραμμάρια ως το 2015 και στα 3 γραμμάρια ως το 2050. Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν πολύ λιγότερο αλάτι σε σχέση με τους ενηλίκους, επειδή η δίαιτά τους περιλαμβάνει πολλά έτοιμα τρόφιμα, όπως ψωμί, δημητριακά, σούπες, αλλαντικά και τυριά. Οι παρασκευαστές τροφίμων πρέπει να λάβουν και οι ίδιοι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι παρακινούμε τον κόσμο να προτιμήσει τις σαλάτες από τα πατατάκια.Σημαίνει ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα πατατάκιαπου όλοι απολαμβάνουμε κατά καιρούςείναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά» υπογράμμισε ο διευθυντής δημόσιας υγείας του ΝΙCΕ, καθηγητής κ. Μάικ Κέλι. Ο οργανισμός υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει κίνητρα στους αγρότες προκειμένου να παράγουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και να απαγορεύσει τη λειτουργία εστιατορίων φαστ φουντ κοντά στα σχολεία.
Τρεις προτάσεις για λιγότερο επικίνδυνη διατροφή
Τα τρανς λιπαρά να απαγορευτούν από όλα τα τρόφιμα και τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και αλατιού να μειωθούν.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική να εστιάσει περισσότερο στη δημόσια υγεία, διασφαλίζοντας ότι οι ευρωπαίοι αγρότες πληρώνονται για την παραγωγή υγιεινών τροφών.
Τα τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα αλατιού και λιπαρών να διατίθενται στην αγορά σε πιο φθηνές τιμές σε σχέση με τα μη υγιεινά τρόφιμα
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου