27/6/10

Πτώση βάσεων έως και 500 μόρια


Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βαθμών των περίπου 92.000 υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις άρχισε, μετά τη λήξη της πολυήμερης αποχής των καθηγητών από τη βαθμολόγηση των γραπτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η ανακοίνωση των βαθμών στα λύκεια θα γίνει την Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες και εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων επιβεβαιώνουν αυτό που φάνηκε από την αρχή των εξετάσεων. Τα δυσκολότερα θέματα που τέθηκαν από το 2006, όταν καθιερώθηκε για πρώτη φορά το βαθμολογικό όριο του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ωθούν σε πτώση των βάσεων. Από την άλλη, η οικονομική κρίση θα βάλει το στίγμα της και στις επιλογές των υποψηφίων, οι οποίοι θα αναζητήσουν σχολές με καλές επαγγελματικές προοπτικές και κοντά στην οικογενειακή εστία ώστε να αποφύγουν τα έξοδα της «μετανάστευσης».
Προς το Δημόσιο
Επίσης, οι προσλήψεις με το... σταγονόμετρο, για τα επόμενα χρόνια στον δημόσιο τομέα, θα πιέσουν πτωτικά τις βάσεις των σχολών που οδηγούν σε σχετικά επαγγέλματα. «Γενικά, αυτό που δεν μπορούμε φέτος να εκτιμήσουμε είναι η ενδεχόμενη φυγή –τουλάχιστον ως προς την πρώτη τους προτίμηση– των υποψηφίων από σχολές οι οποίες κατά κύριο λόγο οδηγούν στο δημόσιο τομέα», ανέφερε στην «Κ» πρόεδρος του ΟΡΙΟΝ-IdEF κ. Μανώλης Αμαργιανάκης. Ειδικότερα, με βάση τις πληροφορίες από τις επιδόσεις των υποψηφίων, οι εκτιμήσεις για την τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο είναι οι ακόλουθες:


– 1ο επ. πεδίο: Πρόκειται για το πεδίο των Θεωρητικών Επιστημών στο οποίο περιλαμβάνονται οι νομικές σχολές, τα παιδαγωγικά τμήματα κ.λπ. Συνολικά, οι υποψήφιοι του πεδίου μπορούν να διεκδικήσουν μία από τις 19.620 θέσεις στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Φέτος, στους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης δόθηκαν ευκολότερα θέματα σε σύγκριση με τους υποψηφίους της τεχνολογικής και της θετικής κατεύθυνσης. Οπως φαίνεται και από τις επιδόσεις στα γραπτά, στη Νεοελληνική Λογοτεχνία υπάρχουν και οι περισσότερες... απώλειες σε σχέση με πέρυσι, όταν μόλις το 5,7% των υποψηφίων αρίστευσε. Ομως, η ευκολία των θεμάτων των Λατινικών εξισορρόπησε τις απώλειες της Λογοτεχνίας. Κατόπιν τούτων, οι υψηλές βάσεις του πεδίου (παιδαγωγικά, νομικές) δείχνουν να διατηρούνται στα περυσινά επίπεδα. Αντίθετα, οι μεσαίες βάσεις (φιλολογικά τμήματα, ιστορικά - αρχαιολογικά κ.ά.) κινούνται ανοδικά και οι χαμηλές (τμήματα ΤΕΙ) στα περυσινά επίπεδα.
– 2ο επ. πεδίο: Περιλαμβάνει τις σχολές των Θετικών Επιστημών (τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας κ.λπ.) αλλά και μία γκάμα σχολών οι οποίες περιλαμβάνονται και σε άλλα πεδία (π.χ. τα παιδαγωγικά τμήματα, βιολογικό). Συνολικά, προσφέρονται 15.276 θέσεις, τις περισσότερες των οποίων θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στα μαθήματα της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι οι επιδόσεις σχεδόν σε όλα τα μαθήματα είναι χειρότερες του 2009. Αρα, αυτό οδηγεί σε πτώση τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ, που δεν αποκλείεται να κινηθεί έως και τα 500 μόρια.
– 3ο επ. πεδίο: Περιλαμβάνει τις σχολές Επιστημών Υγείας, όπως οι περιζήτητες ιατρικές. Οι υποψήφιοι του πεδίου έχουν στη διάθεσή τους συνολικά (μαζί με τα τμήματα που περιλαμβάνονται και σε άλλα πεδία) 5.564 θέσεις. Τα φετινά θέματα κρίθηκαν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα οι βάσεις των περιζήτητων ιατρικών σχολών να κινηθούν πτωτικά, έως και 300 μόρια.
– 4ο επ. πεδίο: Περιλαμβάνονται οι περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές αλλά και μία ευρύτατη γκάμα σχολών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πολλά εκ των οποίων προσφέρουν πολύ καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές σε σχέση με ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα με «θολό» αντικείμενο. Συνολικά, οι υποψήφιοι του πεδίου μπορούν να διεκδικήσουν μία από τις 24.672 προσφερόμενες θέσεις. Οι επιδόσεις των υποψηφίων κινούνται όπως και αυτές του 2ου επιστημονικού πεδίου (άλλωστε, τα εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή σε κάποιο από τα δύο πεδία είναι όμοια). Ετσι, στα περιζήτητα τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτονικές, θα υπάρξει πτώση έως και 500 μόρια.
– 5ο επ. πεδίο: Περιλαμβάνει τις Οικονομικές Σχολές με συνολικά 17.544 θέσεις. Τα θέματα στο βασικό μάθημα του πεδίου, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ήταν σαφώς δυσκολότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι. Αυτό, σε συνδυασμό με τα δύσκολα θέματα και στα υπόλοιπα μαθήματα, θα πιέσει τις βάσεις εισαγωγής έως και κατά 400 μόρια. Βέβαια, πιο ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που θα διεκδικήσουν μία θέση σε οικονομικά τμήματα, αφού τα θέματα στα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης ήταν ευκολότερα σε σύγκριση με τις άλλες δύο κατευθύνσεις.
Επιλογή σχολής κόντρα στα «θέλω»
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, πολλοί αριστούχοι θα «υποτάξουν» τα όνειρά τους επιλέγοντας μία σχολή που μπορεί να μην είναι της πρώτης προτίμησής τους, όμως αυτή η σχολή προσφέρει καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. «Υπάρχει η τάση οι άριστοι υποψήφιοι να επιλέγουν υψηλόβαθμες σχολές, έστω κι αν δεν τις επιθυμούν πραγματικά. Και σε αυτό συμβάλλει, πολλές φορές, και η πίεση των γονιών. Στην περίπτωση αυτή μπαίνουν στο περιθώριο οι κλίσεις του κάθε υποψηφίου», αναφέρει στην «Κ» ο εκπαιδευτικός - ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης. Ωστόσο, μερικά παιδιά κάνουν τις δικές τους επιλογές, αγνοώντας την πίεση των γονιών, που πολλές φορές είναι ασφυκτική. Χαρακτηριστική είναι η περυσινή περίπτωση του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ο πρώτος εισαχθείς είχε 19.112 μόρια την ίδια στιγμή που ο τελευταίος είχε 13.838 μόρια, Κάτι ανάλογο συνέβη στη σχολή Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Ο πρώτος εισήχθη με 19.174 μόρια, ο τελευταίος με 14.489 μόρια. Σε λίγες ημέρες, και μετά την ανακοίνωση των βαθμών, θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, στα οποία οι υποψήφιοι θα αποτυπώσουν τις προτιμήσεις τους για το τι θέλουν να σπουδάσουν. «Το ζήτημα είναι οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο με πλήρη γνώση για τα ΑΕΙ, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιλέξουν έχοντας λάθος πληροφόρηση και μπαίνοντας στη σχολή να απογοητευθούν», λέει στην «Κ» ο κ. Στρατηγάκης.
Πηγή: Καθημερινή (Απόστολου Λακασα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου