25/6/10

Ενέργεια: η Σαχάρα λύνει το πρόβλημα της «πεινασμένης» Ευρώπης

Έντονο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη Σαχάρα εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντείνοντας τις προσπάθειες για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Ευρώπης.


Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στη βόρεια Αφρική και η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα εισάγει το πρώτο ηλεκτρικό ρεύμα από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα.
Αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον, βάσει του οποίου το 20% της ενέργειας που καταναλώνεται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020.
«Πιστεύω ότι κάποια έργα που θα ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα φέρουν στην ευρωπαϊκή αγορά μερικές εκατοντάδες megawatt», τόνισε σε δηλώσεις του ο Guenther Oettinger, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια.
Μεταξύ άλλων ο κ. Oettinger επισήμανε ότι αρχικά θα εισαχθεί ρεύμα από πιλοτικά προγράμματα μικρής δυναμικής, ωστόσο αργότερα θα εισαχθούν χιλιάδες megawatt από μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων το Desertec.

«To  Desertec είναι ένα μεγάλο όραμα για τα επόμενα 20 με 40 χρόνια και οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο έργο ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Η κάλυψη, σε μεγάλο ποσοστό, των ενεργειακών μας αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι δυνατή αλλά χρειάζεται χρόνος», προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεθεί υπέρ της εγκατάστασης νέων υποβρύχιων καλωδίων στη Μεσόγειο, τα οποία θα μεταφέρουν την ενέργεια από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.
Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις ωστόσο φοβούνται ότι τα υποβρύχια καλώδια δεν θα μεταφέρουν ενέργεια από ΑΠΕ αλλά ενέργεια από ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη βόρεια Αφρική.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Guenther Oettinger  διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ υποστήριξε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εποπτείας.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου