24/6/10

«Δύο πακέτα την ημέρα» στους πνεύμονες της Γης



Οι ωκεανοί απορροφούν αυξημένες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και τα θαλάσσια οικοσυστήματα δηλητηριάζονται 


Μια νέα μεγάλη έρευνα που διήρκεσε δέκα χρόνια επιβεβαιώνει διάφορες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και δείχνουν πως η χημεία των ωκεανών μεταβάλλεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι τους προηγούμενους αιώνες και δυστυχώς γίνονται πιο τοξικοί.


 Ως γνωστόν, οι ωκεανοί απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και άλλα βλαβερή αέρια από την ατμόσφαιρα. Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μεγάλη αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται αναλογικά και οι ποσότητες που απορροφούν οι ωκεανοί. Ομάδα αυστραλών και αμερικανών επιστημόνων μελέτησε επί μία δεκαετία θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλον τον πλανήτη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οικοσυστήματα έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, το οποίο οφείλεται σε δύο παράγοντες που σχετίζονται με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και τις γενικότερες κλιματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αυξημένα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και το φαινόμενο του θερμοκηπίου γενικότερα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων αλλά και της τοξικότητάς τους. Αυτά με τη σειρά τους στην ουσία δηλητηριάζουν τα οικοσυστήματα και, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται ολοένα περισσότερο οι λεγόμενες «νεκρές ζώνες» των ωκεανών, στις οποίες δεν μπορούν να επιβιώσουν οι θαλάσσιοι οργανισμοί. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η θαλάσσια ζωή στον πλανήτη θα εισέλθει σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, η οποία θα είναι πρωτόγνωρη από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος. Οι ωκεανοί είναι η καρδιά και οι πνεύμονες της Γης παράγοντας το 50% του οξυγόνου στον πλανήτη, ενώ παράλληλα απορροφούν το 30% του διοξειδίου του άνθρακα. Θα παρομοίαζα την κατάσταση που διαμορφώνεται σαν να καπνίζει η Γη δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Εχουμε εισέλθει σε μια περίοδο στην οποία τα θαλάσσια οικοσυστήματα στα οποία βασίζεται σημαντικό κομμάτι της ανθρωπότητας έχουν αρχίσει να καταστρέφονται και σε ορισμένες περιπτώσεις να εξαφανίζονται. Είναι σαφές ότι η ζωή στη Γη συνδέεται άμεσα με τους ωκεανούς και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε εισέλθει για τα καλά σε μια νέα περίοδο μαζικής εξαφάνισης ειδών» δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters o επικεφαλής της έρευνας Χογκ Γκούλντμπεργκ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πλανητικών Αλλαγών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Σύμφωνα με την έρευνα η επιβίωση περισσοτέρων των 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται άμεσα από τους ωκεανούς και εκτιμάται ότι τις προσεχείς δεκαετίες ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί.
Πηγή:  Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου