28/6/10

Σε διαβούλευση από το Σεπτέμβριο οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα τεθούν σε διαβούλευση από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, συζητήθηκαν μεταξύ των πρυτάνεων όλων των πανεπιστήμιων της χώρας και της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο της 64ης Συνόδου πρυτάνεων και διοικουσών επιτροπών, που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Λιτόχωρο Πιερίας (25-26 Ιουνίου).

Όπως ανακοίνωσε η κ. Διαμαντοπούλου, οι αλλαγές θα αναπτυχθούν σε τέσσερις ενότητες.
Οι ενότητες αυτές είναι το μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου, με ορίζοντα την αυτοτέλεια και λογοδοσία του, το νέο πλαίσιο σπουδών - εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο - η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων (ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, ξένοι φοιτητές κ.α.), καθώς και η λειτουργική τους ενοποίηση, δηλαδή η χωροταξική και θεματική τους αναδιάρθρωση, από την οποία ενδέχεται να προκύψουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων.
Οι αλλαγές θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τον τρόπο εισόδου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τις εξεταστικές περιόδους και άλλα ζητήματα. Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου προβλέπεται στις αρχές του νέου έτους.

Η υπουργός Παιδείας απέκλεισε αυξήσεις στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Όπως ανέφερε, «τα προβλήματα είναι θεσμικά, αφορούν την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκησή των πανεπιστημίων, μέχρι την οργάνωση σπουδών και τον διεθνή τους ρόλο. Δεν θεωρώ ότι αν δεν λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης με τον τρόπο που θα θέλαμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Θα προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που θα υποβοηθήσουν και το χρηματοδοτικό».
«Με τις σημερινές ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, κλείνει μία εποχή που αφορούσε ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και ξεκινά μία νέα εποχή, που μπορεί και πρέπει να φέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο στο επίκεντρο των αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να το κάνει ανταγωνιστικό για το καλό των νέων της χώρας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου