25/6/10

Ερευνητικές εργασίες και περισσότερα μαθήματα επιλογής


Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και των ξένων γλωσσών, προστίθενται μαθήματα επιλογής στις πανελλαδικές εξετάσεις και μειώνονται τα υποχρεωτικά, καθιερώνεται η ερευνητική εργασία, αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Αυτές είναι ορισμένες από τις αλλαγές στο λύκειο, τις οποίες παρουσίασε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας σε εκδήλωση της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών. Ειδικότερα, το «Νέο Λύκειο» περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

- Αυξάνονται οι ώρες των μαθημάτων γλώσσας και αλλάζουν τα αναλυτικά τους προγράμματα.
- Μειώνονται τα υποχρεωτικά και αυξάνονται τα επιλεγόμενα μαθήματα, κυρίως στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου. «Η επιλογή θα συναρτάται και με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε.
- Αυξάνονται οι ώρες των ξένων γλωσσών. Τα αγγλικά θα είναι υποχρεωτικά και θα δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα επιλογής δεύτερης γλώσσας.
- Αλλάζουν οι μέθοδοι διδασκαλίας. «Εχουμε ανάγκη από μεθόδους διδασκαλίας που θα μαθαίνουν τον μαθητή πώς να μαθαίνει, πώς να διαχειρίζεται την πληροφορία που αποκτά, πώς να ερευνά», είπε η υπουργός.

- Εισάγονται δραστηριότητες τέχνης και πολιτισμού καθώς και κοινωνικού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
- Καθιερώνεται ο θεσμός της ερευνητικής εργασίας. Η εργασία θα εντάσσεται σε κάποιο από τα μαθήματα και θα επιλέγεται από τον μαθητή.
- Τα μαθήματα των φυσικών επιστημών αποκτούν εμπειρικό χαρακτήρα με την υποχρεωτική χρήση εργαστηρίου.
- Εντάσσονται οι νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία όλων των μαθημάτων.
- Αλλάζει η αξιολόγηση των μαθητών. Θα αξιολογείται όλο το παραγόμενο έργο των μαθητών και θα δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο προφίλ του μαθητή, που δεν θα βασίζεται μόνο στις εξετάσεις.
Οι αλλαγές θα αρχίσουν να δρομολογούνται μέσω διαλόγου από την επόμενη σχολική χρονιά και αποτελούν μέρος των ευρύτερων αλλαγών σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, στη σύνοδο των πρυτάνεων το προσεχές Σαββατοκύριακο η υπουργός θα παρουσιάσει τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές για τα ΑΕΙ (αλλαγή του νόμου-πλαισίου, χωροταξική αναδιάρθρωση, επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης). Στη σύνοδο θα τεθεί το θέμα της υπέρμετρης δύναμης που έχουν αποκτήσει οι φοιτητικές παρατάξεις εντός των ΑΕΙ. Το θέμα θα τεθεί με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο κινδυνεύει με «παράλυση». Σε 5 από τα 8 τμήματά του δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος μετά τους προπηλακισμούς καθηγητών και την αρπαγή καλπών προχθές από φοιτητές μέλη της ΠΑΣΠ. Χθες, οι ίδιοι φοιτητές εμπόδισαν τις Αρχές του ιδρύματος να συνεδριάσουν για το θέμα. Οι πανεπιστημιακοί αρνούνται να γίνουν διορισμοί προεδρείων στα 5 «ακέφαλα» τμήματα –Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στατιστικής, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας– με αποτέλεσμα, εάν δεν γίνουν εκλογές, τα τμήματα να μην μπορούν να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο. Η πρυτανεία του ιδρύματος διαβεβαίωνε ότι εκλογές θα γίνουν και τα τμήματα θα λειτουργήσουν κανονικά.
Πηγή: Καθημερινή (Αποστόλου Λάκασα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου