23/6/10

«Αντίο» στα συμβατικά πολυεστιακά γυαλιά


Έρχονται τα ηλεκτρονικά που προσαρμόζονται αυτόματα


Τα συμβατικά πολυεστιακά γυαλιά μπορεί να αποτελούν παρελθόν σε λίγα χρόνια, με την εφεύρεση νέων ηλεκτρονικών γυαλιών που αναπροσαρμόζονται αυτόματα έτσι ώστε να επιτρέπουν σε αυτόν που τα φορά στα μάτια του, να βλέπει αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις. Τα γυαλιά, μετά από δέκα χρόνια ερευνών, βρίσκονται πλέον σε φάση δοκιμών στις ΗΠΑ.


Τα ηλεκτρονικά πολυεστιακά γυαλιά αποτελούν προϊόν της αμερικανικής εταιρίας PixelOptics, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, και μπορούν να προσαρμοστούν για την όραση αντικειμένων σε διαφορετικές αποστάσεις και χειροκίνητα, με το πάτημα ενός μικροσκοπικού κουμπιού στο πλάι του σκελετού. 
Τα γυαλιά, που θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ έως το τέλος του 2010 και στη Βρετανία στο μέσον του 2011, χρησιμοποιούν φακούς, οι οποίοι αλλάζουν την ισχύ τους, όταν ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα τους διασχίζει. Ένα στρώμα υγρού κρυστάλλου, που βρίσκεται σαν «σάντουιτς» ανάμεσα σε δύο φακούς, μεταβάλλει τις διαθλαστικές ιδιότητές του ανάλογα με το ρεύμα που το διαπερνά, προσαρμόζοντας ανάλογα την εστίαση του φακού.

Τα παραδοσιακά διπλοεστιακά γυαλιά, που χρησιμοποιούν δύο φακούς διαφορετικής ισχύος μπροστά από κάθε μάτι, χρειάζονται σε όσους δυσκολεύονται να δουν τόσο τα κοντινά όσο και τα μακρινά αντικείμενα.
 
Μερικοί χρήστες όμως παραπονιούνται για πονοκεφάλους και ζαλάδα όταν τα φοράνε, ενώ ένα άλλο μειονέκτημα είναι το μικρό πεδίο όρασης των γυαλιών, που αναγκάζει τους κατόχους τους να κινούν το κεφάλι τους όταν διαβάζουν.
Αντίθετα με τα συμβατικά διπλοεστιακά γυαλιά, που έχουν μόνο δύο δυνατότητες («κοντά» και «μακριά»), τα ηλεκτρονικά πολυεστιακά γυαλιά επιτρέπουν πολλές ενδιάμεσες ρυθμίσεις. Το μήκος εστίασης του φακού τους μπορεί να μεταβληθεί αυτόματα, όταν οι αισθητήρες κίνησης, που είναι ενσωματωμένοι στο σκελετό (αντίστοιχοι με αυτούς που διαθέτει το iPhone), ανιχνεύουν ότι ο κάτοχός τους κοιτάζει προς τα κάτω, π.χ. για να διαβάσει κάτι.


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου