23/6/10

Αντισεισμικός έλεγχος: «Ύποπτα» τα μισά σχολεία της Θεσσαλονίκης

Επανέλεγχο και ενδεχομένως επεμβάσεις χρειάζεται περίπου το 50% των 500 σχολείων της Θεσσαλονίκης, που ελέγχθηκαν για την αντισεισμική τους προστασία. Αυτό τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών Γιώργος Πενέλης, μιλώντας σε εκδήλωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Β. Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ), με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από τον καταστροφικό σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πενέλης, «το πρόγραμμα των προσεισμικών ελέγχων ξεκίνησε πανελλαδικά για 5.000 σχολεία. Ήδη, στη Θεσσαλονίκη ελέγχθηκαν 500 σχολεία και διαπιστώθηκε ότι το 50% αυτών είναι εκτός των προδιαγραφών και απαιτείται δευτεροβάθμιος έλεγχος και ενδεχομένως σε κάποια από αυτά επεμβάσεις».
Έκθεση φωτογραφίας
Στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς λειτουργεί από την Κυριακή μέχρι και το βράδυ της Τρίτης έκθεση φωτογραφίας από τον καταστροφικό σεισμό του '78, αλλά και από άλλες περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς και πλημμύρες, καθώς και έκθεση παλαιών οργάνων της ΥΑΣΒΕ, όπως ένα κρουσίμετρο σκυροδέματος, ένας θεοδόλιχος κ.ά. Στην εκδήλωση συμμετέχει και το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) με ειδικό όχημα, όπου εκθέτει τα αποτελέσματα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων.
Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου