22/6/10

Φεύγουν και αφήνουν πίσω τους... σκουπίδια


Πάνω από 5.000 τόνους τοξικών αποβλήτων έχει «σπείρει» ο στρατός των ΗΠΑ σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε χωράφια ή ανοιχτούς χώρους που παίζουν παιδιά


Σκουπίδια, στην πλειονότητά τους τοξικά, είναι μέρος της «κληρονομιάς» που αφήνουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ, καθώς ετοιμάζονται να μειώσουν τη στρατιωτική τους δύναμη σε 50.000 άνδρες έως την 1η Σεπτεμβρίου, από 88.000 που είναι σήμερα
Ενώ πλησιάζει η ημέρα της... ηρωικής εξόδου (18.000 οχήματα και 600.000 κοντέινερ έχουν ήδη φύγει και διαλύονται πολλές στρατιωτικές βάσεις - 126 υπάρχουν σήμερα από 500 πέρσι, με τελικό στόχο να μείνουν 94), συσσωρεύονται πλήθος στρατιωτικών σκουπιδιών, τα οποία κανείς δεν ξέρει πόσα ακριβώς είναι ή πώς θα λυθεί το πρόβλημα της σωστής διαχείρισής τους, ιδίως όταν πολλά απ’ αυτά βρίσκονται παρατημένα από την αρχή του πολέμου, το 2003.

Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, πρόκειται για 5.000 τόνους σκουπιδιών, διαφόρων κατηγοριών, από απλή βενζίνη έως επικίνδυνα οξέα, κάλυκες, άδειες μπαταρίες οχημάτων, μυδράλια, ενεργά βλήματα ή παρατημένα μπιτόνια γεμάτα από απροσδιόριστα υγρά.
Επίσης, πάλι βάσει εκτιμήσεων -αφού δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία- τα εδάφη και τα νερά γύρω από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις έχουν μολυνθεί από 14.500 τόνους τοξικών υγρών.
Σύμφωνα με έρευνες της εφημερίδας «Times», σε 5 επαρχίες του Ιράκ, τα επικίνδυνα σκουπίδια από τις αμερικάνικες βάσεις πετιούνται στις ντόπιες χωματερές, παραβιάζοντας τους κανονισμούς του Πενταγώνου. Οι τελευταίοι προβλέπουν ότι τα κρατικά τοξικά απόβλητα πρέπει να επιστρέφουν στις ΗΠΑ, ακόμα κι όταν πρόκειται για άδεια πλέον δοχεία που περιείχαν επικίνδυνα οξέα.
Η λύση. Ο τρόπος μεταφοράς που έχει -θεωρητικά- οριστεί για την περίπτωση του Ιράκ είναι είτε η επιστροφή των απορριμμάτων με πλοία από το λιμάνι Ουμ Κασρ είτε προβλέπεται η ανακύκλωσή τους σε ειδικές μονάδες, τις οποίες πρέπει να κατασκευάσει ο αμερικανικός στρατός στο βορειοδυτικό Ιράκ.
Βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης διαρρέει βενζίνη καθημερινά από βαρέλια χωρητικότητας 250 λίτρων, χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται. Χρησιμοποιημένες μπαταρίες οχημάτων είναι παρατημένες σε χωράφια και σε αλάνες που παίζουν παιδιά, έχουν πεταχτεί δοχεία με τοξικά, ενώ πολλά ποντίκια που βρέθηκαν κοντά σε αυτά τα απόβλητα έχουν πεθάνει και εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί δημιουργώντας μία ακόμα εστία μόλυνσης.
Παρατημένα σε αλάνες - Πετιούνται σε μάντρες με ανακυκλώσιμα υλικά
Ιρακινοί που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν τα στρατιωτικά σκουπίδια των Αμερικανών επισημαίνουν ότι τα τοξικά υλικά αναμειγνύονται με εκείνα που είναι ανακυκλώσιμα και στέλνονται από τις αμερικανικές βάσεις σε μάντρες με παλιοσίδερα, χωρίς βέβαια να υπάρχει η σήμανση πως πρόκειται για επικίνδυνα υλικά.
Οι ανύποπτοι εργάτες τα πιάνουν με γυμνά χέρια και ήδη έχουν παρατηρηθεί σοβαρά δερματολογικά προβλήματα, αλλά και αναπνευστικά. Κι ενώ η Ιρακινή υπουργός Περιβάλλοντος, Νιρμίν Οθμάν, έχει δηλώσει πως διέταξε έρευνα για τη διάθεση των επικίνδυνων στρατιωτικών απορριμμάτων, το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει, μέσω του ταξίαρχου Κένταλ Κοξ, πως οι «ΗΠΑ πράττουν τα δέοντα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων τους».
Σύμφωνα με τον ταξίαρχο, ο στρατός ξόδεψε 55 εκατ. δολάρια για την ανέγερση 2 εργοστασίων διαχείρισης των απορριμμάτων το 2009, ενώ έχει δημιουργήσει αρκετές ειδικές χωματερές. Αναγνωρίζει βέβαια πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να επεξεργαστούν σωστά απορρίμματα 7 ετών, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι τα μέτρα που έλαβαν αρκούν για την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων.
Πηγή:  Έθνος (Χρυσούλα Κατσαρού)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου