27/6/10

Το δράμα των προσφύγων με τα μάτια των παιδιών


«Πριν ζωγραφίσω, ήρθαν στο μυαλό μου οι περιγραφές της προγιαγιάς μου που ήταν πρόσφυγας από το Σκοπό της Μικράς Ασίας. Στη ζωγραφιά μου προσπάθησα να περιγράψω την αγωνία των προσφύγων και των μεταναστών για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Ο καθένας πήρε λίγα πράγματα από το σπίτι του, αλλά όλοι τους κουβαλούν στην ψυχή τους αναμνήσεις από τις πατρίδες τους, τις οποίες δεν μπορεί να τους πάρει κανείς».
Ενα από τα παιδιά που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό για τους πρόσφυγες, τον οποίο διοργάνωσαν το γραφείο της Ελλάδας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων, ήταν η μαθήτρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, Δέσποινα Τουλανούδη.

Μαζί με άλλους τριάντα μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας -οι περισσότεροι από τη Μακεδονία και τη Θράκη- προσπάθησαν να αποτυπώσουν σε κείμενά τους το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, να απεικονίσουν σε φωτογραφίες και ζωγραφιές τον πόνο τους και να παρουσιάσουν σε βίντεο την ταλαιπωρία τους, η οποία δεν τελείωσε με τον ερχομό τους στην Ελλάδα.
Η τελετή βράβευσης των μαθητών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Με πλατιά χαμόγελα στα πρόσωπά τους ένας ένας οι μαθητές και οι μαθήτριες έπαιρναν τα βραβεία τους και ο καθένας είχε να πει μια κουβέντα στήριξης για το δράμα των προσφύγων. «Ευαισθητοποιηθήκαμε και γυρίσαμε το βίντεό μας, γιατί καθημερινά βλέπουμε το μεγάλο ρεύμα μετανάστευσης στην Ελλάδα και τις δυσκολίες των προσφύγων. Στο βίντεό μας συνδυάσαμε ένα ποίημα του Σεφέρη με εικόνες που αντικατοπτρίζουν τον πόνο και την ταλαιπωρία των μεταναστών», είπε στον «Α» η μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Κάτω Τούμπας Ελισάβετ Παπαδοπούλου.
«Στο DNA του Ελληνα είναι βαθύτατα χαραγμένες οι λέξεις προσφυγιά και μετανάστευση. Ο πολιτισμός μας των 5.000 χρόνων δεν έχει ανάγκη από εθνικιστικές πατερίτσες για να επιβιώσει», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Μσκεδονίας - Θράκης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου.
Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου