23/6/10

Καφές και τσάι κάνουν καλό στη καρδιά

Η ωφέλεια του καφέ σταματά όταν ξεπερνάει τα τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, παρόλα αυτά και αυτοί που πίνουν περισσότερο καφέ, δεν είναι πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, π.χ. από καρκίνο ή εγκεφαλικό, σε σχέση με αυτούς που δε πίνουν καθόλου καφέ

Η κατανάλωση αρκετών φλιτζανιών τσαγιού και καφέ καθημερινά, προστατεύουν τη καρδιά από τις καρδιοπάθειες. Αυτό υποστηρίζει ολλανδική επιστημονική έρευνα,που διήρκεσε 13 χρόνια και μελέτησε 40.000 άτομα.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν πάνω από έξι φλιτζάνια τσάι την ημέρα, μειώνουν το κίνδυνο για πάθηση της καρδιάς κατά το ένα τρίτο.
Επίσης όσοι πίνουν δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ, έχουν και αυτοί μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες κατά 20%.

Ο καφές,  σύμφωνα με του επιστήμονες, περιέχει ουσίες που τόσο αυξάνουν όσο και μειώνουν το κίνδυνο στη καρδιά, καθώς από τη μία μπορεί να αυξήσει το επίπεδο χοληστερίνης και από την άλλη να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη καρδιά.
Η ωφέλεια του καφέ σταματά όταν ξεπερνάει τα τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, παρόλα αυτά και αυτοί που πίνουν περισσότερο καφέ, δεν είναι πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, π.χ. από καρκίνο ή εγκεφαλικό, σε σχέση με αυτούς που δε πίνουν καθόλου καφέ.
Είναι και άλλοι παράγοντες που προστατεύουν τη καρδιά.
Για παράδειγμα, ένα τσιγάρο μαζί με τον καφέ μπορεί να ακυρώσει τελείως το όποιο όφελος για τη καρδιά.
Όπως επίσης η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών τσαγιού, μπροστά στη τηλεόραση, χωρίς καθόλου σωματική άσκηση, ακυρώνει κάθε όφελος που μπορεί να φέρει το τσάι.
Η έρευνα έγινε υπό τη καθηγήτρια Υβόν βαν ντερ Σάου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.
Πηγή:  Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου