7/6/10

Πεταλούδα που... τρώει ντομάτες

Εγκαταλείπεται όλο και περισσότερο η υπαίθρια καλλιέργεια ντομάτας λόγω της εξάπλωσης της μικρής πεταλούδας-παρασίτου «Ruta Absoluta», η οποία πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι στη χώρα μας.


Η «Τuta Αbsoluta» είναι ο πλέον επιθετικός εχθρός της καλλιέργειας της ντομάτας που υπήρξε ποτέ, και εισήχθη στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική, μέσω της εισαγωγής φρούτων και λαχανικών που περιείχαν αβγά του παρασίτου. Το ξενόφερτο έντομο έχει κατακλύσει τις Μεσογειακές χώρες. Μάλιστα, η περυσινή αύξηση της τιμής της ντομάτας στη χώρα μας οφείλεται στις καταστροφές που προκάλεσε στις καλλιέργειες η «Τuta Αbsoluta».
Η καταπολέμηση του εντόμου, το οποίο στα θερμά κλίματα αναπαράγεται με ταχείς ρυθμούς, είναι δύσκολη και δαπανηρή, καθώς σε τρεις εβδομάδες ένα ζεύγος ενηλίκων γεννά περίπου 2 εκατομμύρια αβγά. «Η «Τuta Αbsoluta» είναι ο πιο σοβαρός και ο πιο επιθετικός εχθρός της καλλιέργειας της ντομάτας που εμφανίστηκε ποτέ, διότι παρασιτεί και στα φύλλα και στον καρπό του φυτού», εξηγεί ο πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων» (ΠΟΣΓ), Νίκος Ζιούβας: «Περισσότερο πλήττονται τα θερμοκήπια, μιας και η υπαίθρια καλλιέργεια ντομάτας εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο ποσοστό εξαιτίας των περσινών απωλειών.
Αντιμετώπιση. Για την καταπολέμηση του παρασίτου γίνεται εφαρμογή συμβατικού εντομοκτόνου σε συνδυασμό με τον Βάκιλο, ένα βιολογικό εντομοκτόνο. Ομως και η μέθοδος αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει θεαματικά αποτελέσματα. Η καλύτερη αντιμετώπιση της «Τuta Αbsoluta» είναι με τον βιολογικό τρόπο, το αρπακτικό έντομο, φυσικό εχθρό και θηρευτή της: Neodiocoris ».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε μια σειρά φυτοφαρμάκων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του εντόμου, ενώ, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, (ΠΕΓΔΥ) Κώστας Καραμήτρος:
«Πρόσφατα εγκρίθηκαν έξι νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της «Τuta Αbsoluta». Εκτός από τη χρήση φυτοφαρμάκων, θα πρέπει να ληφθούν από τους παραγωγούς ορισμένα προληπτικά μέτρα: τοποθέτηση εντομοστεγών διχτύων στα θερμοκήπια καθώς επίσης και παγίδες για τον εντοπισμό του εντόμου».
Πηγή: Έθνος (Διονυσία Λάγιου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου