20/6/10

Θύμα «κυβερνοεκφοβισμού» η νέα γενιά

Ένα νέο φαινόμενο γνωρίζει άνθιση και στην Ελλάδα ανάμεσα στους νέους και το διαδίκτυο - ο γνωστός ως εκφοβισμός μέσω διαδικτύου και νέων τεχνολογιών ή αλλιώς διεθνώς -Cyberbullying.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Ν.Ε.Ο.Ι., «Ο όρος του cyberbullying αναφέρεται στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών όπως τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail), τα κινητά, τις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, τα δωμάτια επικοινωνίας κ.α. για να υποστηρίξει την εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά ενός ατόμου ή μίας ομάδας που έχει σαν σκοπό να βλάψει κάποιο άλλο άτομο και να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο και εξουσία πάνω του».
Με αφορμή την αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά και νέους, η οργάνωση πραγματοποίησε έρευνα στο Ν. Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο έως Σεπτέμβριο 2009 με στόχο τη μελέτη και έκταση αυτού του φαινομένου, τον τρόπο τέλεσης του και τις επιπτώσεις του στα θύματα.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε τελικό δείγμα 422 παιδιών ηλικίας 13-18 ετών (275 αγόρια & 147 κορίτσια) με ειδικά διαμορφωμένο έντυπο & ανώνυμο ερωτηματολόγιο.
Υψηλότερα ποσοστά στα κορίτσια
Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:
- 16% από τα αγόρια ηλικίας 13-18 ετών δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα κυβερνοεκφοβισμού
- Από αυτό το ποσοστό, το 9% δηλώνει ότι η πράξη έγινε μέσα από ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (ΒΕΒΟ, HI5, TWITTER), 6% δηλώνει ότι έγινε μέσω Instant Messaging Services και 2% στο κινητό τους τηλέφωνο.
- 32% είχαν δεχθεί εκφοβισμό με δημοσίευση στο Διαδίκτυο προσωπικών τους φωτογραφιών, 11% λεκτικό - αποκάλυψη γεγονότων προσωπικού ενδιαφέροντος και ένα 3,5% δήλωσε ότι έγινε με χυδαίο λεξιλόγιο - ύβρεις.
- 10% των αγοριών απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν έχουν εκφοβίσει μέσω Διαδικτύου ή με τη χρήση άλλων νέων τεχνολογιών κάποιον συμμαθητή, φίλο ή γνωστό τους.
Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι στο σύνολο του δείγματος, το 42% απάντησε ότι ξέρουν ή έχουν ακούσει για κάποιον γνωστό που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω Διαδικτύου και νέων τεχνολογιών.
Αναφορικά με το δείγμα των κοριτσιών τα ποσοστά ήταν λίγο πιο ψηλά με ένα 22% να απαντά θετικά στο ότι έχει πέσει θύμα κυβερνοεκφοβιμού και ένα 9% να δηλώνει ότι γνώριζε τον εκφοβιστή του. Όταν ρωτήσαμε τα παιδιά αυτά να μας πούνε τους λόγους αυτού του φαινομένου το 13% μας απάντησε ότι έγινε για λόγους εκδίκησης, το 31% για να γελάσουνε και ένα 56% για δυσφήμιση.
Σχολιάζοντας την έρευνα, η ψυχολόγος της οργάνωσης ΝΕΟΙ, κ. Όλγα Ζηκοπούλου αναφέρει: «Τα δεδομένα της παρούσας έρευνας, τα οποία συμφωνούν με τη διεθνή βιβλιογραφία, δείχνουν ότι ο αριθμός των εφήβων που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού μέσω του Διαδικτύου και της χρήσης νέων τεχνολογιών είναι σημαντικός.
Ανησυχητικό στοιχείο, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς δεν μαθαίνουν για την πλειοψηφία των περιστατικών εκφοβισμού που λαμβάνουν χώρα, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, που είχαν εμπειρίες εκφοβισμού, δεν το αναφέρουν εξαιτίας του φόβου τους μήπως τα πράγματα χειροτερέψουν ή μήπως τους απαγορευτεί ή περιοριστεί η χρήση των αγαπημένων τους ηλεκτρονικών μέσων.
Η Πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ & Δικηγόρος, κ. Άννα Ευθυμίου τονίζει: «Το Cyberbullying αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα της εκπαίδευσης και γενικότερα στο σχολικό περιβάλλον. Αυτό που χρειάζεται είναι ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ σχολείων, γονέων, των μέσων μεταφοράς και της κοινωνίας γενικότερα."
Από την πλευρά της, η κ. Βασιλική Γκουντσίδου, Φυσικός και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος cost για το Cyberbullying υπογραμμίζει: «Οι σημερινοί νέοι δε ζουν μόνο στον πραγματικό χώρο που όλοι μας γνωρίζουμε, αλλά σερφάρουν και στο Διαδίκτυο, είναι «ιθαγενείς» στον κυβερνοχώρο, σε αντίθεση με τους ενήλικες που είναι «μετανάστες». Το Διαδίκτυο έχει μια ιδιάζουσα δομή και λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες από ότι οι παραδοσιακές πόλεις που μεγαλώσαμε. Δεν ξέρουμε πού είναι ακριβώς αλλά βρίσκεται παντού. Δεν πάμε σ' αυτό, απλά κάνουμε log in και έρχεται σε μας. Δεν χρειάζεται να δείξουμε την ταυτότητά μας, αλλά όποιο προφίλ επιλέξουμε εμείς. Οι έννοιες του τόπου και του χρόνου είναι εντελώς διαφορετικές.
«Τα πρώτα κρούσματα εκφοβισμού μέσω Διαδικτύου έχουν φτάσει και έχουν απασχολήσει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης» όπως αναφέρει ο προϊστάμενος του τμήματος κ. Αντώνης Παπαντωνίου. «Τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, όπως το Facebook, και έχουν ως κύριο στόχο τη δυσφήμηση αλλά και εκφοβισμό του θύματος. Σε πολλές υποθέσεις έχουμε δει να διαπράττονται αδικήματα με ανυπολόγιστες ηθικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Προσωπικά στοιχεία ατόμων καθώς και φωτογραφίες αυτών (αυθεντικές ή παραποιημένες) έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες συνοδευόμενα από συκοφαντικά σχόλια ή σχόλια με ερωτικό περιεχόμενο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι μας, αλλά ειδικότερα οι νέοι, να έχουμε υπόψη μας ότι τέτοιου είδους πράξεις μπορεί να θίξουν την τιμή και την προσωπικότητα ενός ατόμου και για το λόγο αυτό θα πρέπει να το σκεφτόμαστε δύο φορές πριν «ανεβάσουμε» οι ίδιοι τα προσωπικά μας στοιχεία."
Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου