27/6/10

«Καμπανάκι» για τις έδρες ελληνικών σπουδών

«Συρρικνώνονται» οι ελληνικές σπουδές στα πανεπιστήμια του κόσμου, διαπιστώνουν οι επιστήμονες κι επισημαίνουν την ανάγκη ίδρυσης ενός «Εθνικού Συμβουλίου για τη Γλώσσα».

Οι τρόποι στήριξης και προώθησης της ελληνικής θα βρεθούν στο επίκεντρο διεθνούς συνάντησης εργασίας, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), στο πλαίσιο χάραξης εθνικής στρατηγικής από το υπουργείο Παιδείας.
Αναφερόμενος στις περίπου 400 ελληνικές έδρες και «πυρήνες» που υπάρχουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας - καθηγητής Γιάννης Καζάζης, εξήγησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι «πρόκειται για ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο που σήμερα, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει υποστεί συρρίκνωση».

Τόνισε ωστόσο ότι το ΚΕΓ θα στραφεί στην αξιοποίηση των προγραμμάτων - εργαλείων, που έχει ήδη αναπτύξει για την ενίσχυση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως είναι το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας, το σύστημα εξ αποστάσεως κατάρτισης των δασκάλων της ελληνικής στο εξωτερικό και η ενσωμάτωση στη διδασκαλία των ελληνικών της «Πύλης για την ελληνική γλώσσα», ένα ηλεκτρονικό διαδικτυακό εργαλείο στα χέρια δασκάλων και μαθητών (www.greek-language.gr).
Στη συνάντηση, 28-30 Ιουνίου, θα συζητηθεί ακόμη η συμβολή των πανεπιστημίων στην ψηφιοποίηση περισσότερων από 350 βιβλίων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τα οποία θα διατεθούν στον ιστότοπο με ελεύθερη πρόσβαση. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Νίκου Φωτόπουλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου