21/6/10

Mont Saint-Michel.


Το Saint Michel προσεγγίζεται με αυτοκίνητο αφού ενώνεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω ξηράς αλλά κάθε μέρα η κορυφή του λόφου του μετατρέπεται σε νησάκι το οποίο μπορεί να προσεγγιστεί μόνο αν διαθέτετε μια πρόχειρη βάρκα και αιτία για όλα αυτά είναι η παλίρροια!!! Τα αυτοκίνητα σταματάνε σε τεράστια πάρκινγκ έξω από τα τείχη ενώ ο μόνος τρόπος για να περιπλανηθείς στο νησί είναι με τα πόδια. 



Απαραίτητη προϋπόθεση μεταφοράς αυτοκινήτου ως στο πάρκινγκ είναι να έχει άμπωτη οπότε στο νησί δεν πας και φεύγεις όποτε θες αλλά το πρόγραμμά σου καθορίζεται από το φυσικό φαινόμενο... Tο νερό αρχίζει να αυξάνεται μέχρι δύο ώρες πριν από την ύψιστη στάθμη της παλίρροιας. Κάθε μέρα το Mont Saint Michel αμφιταλαντεύεται μεταξύ στεριάς και νησιού και αυτή είναι η γοητεία του (εντάξει όχι μόνο αυτή)...
Στον κόλπο του Saint-Malo λοιπόν, μεταξύ της Νορμανδίας και της Βρετάνης, το 966 Βενεδικτίνοι μοναχοί ίδρυσαν το, γοτθικού ρυθμού, αβαείο του Αρχάγγελου Μιχαήλ, πάνω στο μικρό βράχο. Γύρω από το αβαείο αναπτύχθηκε γραφικό χωριό με στριμωχτά σπιτάκια με αετώματα όπου σήμερα ζουν 72 άνθρωποι. Το αβαείο έχει αντισταθεί στο παρελθόν σε επιθέσεις Άγγλων κατά τη διάρκεια του πολέμου των Εκατό Ετών και χρησιμοποιήθηκε ως πολιτική φυλακή κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ αποτελεί ένα από τα πλέον φωτογραφημένα σημεία της Γαλλίας.


Το 1979 ανακυρήχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο και αισίως δέχεται τριάμισι εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Το τοπίο είναι φανταστικό εντός και εκτός τειχών. 

Πέτρινα σπιτάκια με ξύλινα παράθυρα, λίθινες στέγες και χρωματιστά λουλούδια, λιθόστρωτα στενάκια, παραδοσιακά καταστήματα, πάνω σε ένα λόφο δίπλα στη θάλασσα... Το πανδοχείο της Mere Poulard που παραμένει εκεί χρόνια φημίζεται για τις περίφημες σουφλέ ομελέττες του.




Το Mont Saint Michel έχει αποτελέσει έμπνευση για καλλιτέχνες από όλους τους χώρους όπως κινηματογραφιστές, συγγραφείς, τραγουδοποιούς. Ταινίες όπως: The Elusive Pimpernel, Chronos, Mindwalk έχουν γυριστεί ή παρουσιάζουν εικόνες από εκεί, ενώ έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα γυρίσματα της ταινίας The Lord of the Rings: The Return of the King. 


Ο Mike Oldfield, στο μουσικό άλμπουμ του Voyager το 1996 έχει συμπεριλάβει ορχηστρικό κομμάτι, αφιερωμένο στο Mont-Saint-Michel, ενώ ο Aphex Twin, καλλιτέχνης ηλεκτρονικής μουσικής, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τίτλο "Mt Saint Michel & Saint Michaels Mount". Στην Disneyland του Παρισιού το θέμα Timekeeper είναι βασισμένο στο Mont Saint Michel.


Τα Χριστούγεννα το νησί φωταγωγείται κάθε βράδυ από τις 6 το απόγευμα μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου στις 15 Ιανουαρίου. 


Πηγή: pamediakopes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου