26/7/10

Τα «μαργαριτάρια» των υποψηφίων

Τα «μαργαριτάρια» των υποψηφίων των παγκύπριων εξετάσεων


Με το ζόρι... φοιτητές
Τα «μαργαριτάρια», όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα λάθη μαθητών σε εξετάσεις, αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο. Ο «Π» εξασφάλισε τα «καλύτερα» των Κύπριων μαθητών, τα οποία εντοπίστηκαν κατά τη διόρθωση γραπτών των παγκύπριων εξετάσεων
Η Λεμεσός διαθέτει Αλυκή δίπλα στο αεροδρόμιο (!), ενώ τα Καληδόνια βρίσκονται στη Βουλγαρία γιατί... φημίζονται για το πρόσφορό τους έδαφος!
Οι απαντήσεις και οι «σοφές» διαπιστώσεις δεν ανήκουν στη γράφουσα (δεν μας βάρεσε τόσο πολύ η ζέστη ακόμη!), ούτε «κλάπηκαν» από κάποιο site του διαδικτύου. Ανήκουν σε μαθητές/τελειόφοιτους -%$#@- που παρακάθισαν στις παγκύπριες εξετάσεις τα τελευταία 2-3 χρόνια για σκοπούς απόλυσης από τα Λύκεια/Τεχνικές Σχολές και πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ εντοπίστηκαν από την αρμόδια υπηρεσία Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας κατά τη διόρθωση των γραπτών τους.


Δεν γνωρίζουμε αν οι άμοιροι οι διορθωτές τράβαγαν τα μαλλιά τους αντικρίζοντας κάποια από τα γραπτά, αφού κάποιοι εκ των υποψηφίων ενδεχομένως να διεκδίκησαν ή διεκδικούν ακόμη θέση στα ΑΕΙ Κύπρου ή Ελλάδας και να θέλουν... με το ζόρι... να λάβουν τον τίτλο «φοιτητής». Είμαστε, ωστόσο, βέβαιοι ότι κάποιες απαντήσεις τους σίγουρα θα τους διασκέδασαν (όπως και εμάς άλλωστε), γεμίζοντας ευχάριστα -ίσως- κάποια από τα διαλείμματά τους.
Ο «Π» εξασφάλισε ορισμένες από αυτές και τις παραθέτει αυτούσιες, με τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη... Προσοχή όμως. Τα ακόλουθα αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν και όχι προς μίμηση!

Αχ αυτή η Αλυκή!
Μια από τις ερωτήσεις που φαίνεται να ταλαιπώρησε αρκετά κάποιους υποψήφιους αφορούσε την Αλυκή, πού βρίσκεται και γιατί είναι γνωστή.
Ιδού οι απαντήσεις τους:
*«Η Αλυκή Λεμεσού είναι γνωστή για το άλας που έβγαζε παλιά και για τον Τουρκικό Τεκκέ και ότι είναι χτιζμένο δίπλα το αεροδρόμιο»
*«Τα αποδημητικά πουλιά που την επισκέπτονται είναι τα φλαμίγκο»
*«Αλυκή: Εισβάλλουν τα φλαμίγκο. Βρίσκεται δίπλα από το αμφιθέατρο Λάρνακας»
Η Αλυκή... στη χώρα των θαυμάτων!!!

Η Επίτροπος της Επιτροπής
Προβληματισμό φαίνεται όμως να προκάλεσαν στους υποψηφίους και τα καθήκοντα που εκτελεί η επίτροπος Διοικήσεως, Ηλιάνα Νικολάου, αλλά και οι αρμοδιότητες της επιτροπής Ανταγωνισμού. Για την πρώτη καταγράφηκαν τα ακόλουθα:
*«Επίτροπος Διοίκησης: Αναλαμβάνει τον έλεγχο κατά κάποιο τρόπο των επιτροπών διοίκησης»
*«Ρόλος Επιτρόπου Διοικήσεως: Ρόλος της να ελέγχει αν δαπανώνται σωστά τα κονδύλια στην ΕΕ»
Και για τη δεύτερη:
*«Ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι να υπάρχουν στο παζάρι τιμές για τον μεσαίο πολίτη»
*«Επιτροπή Ανταγωνισμού: Να ελέγχει τις μικρο-εταιρίες»
*«Επιτροπή Ανταγωνισμού: Είναι υπεύθηνει για τον ανταγωνισμό που υπάρχει στα εμπορεύματα»
Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι φαίνεται να έπιασαν το νόημα! Ειδικά ο υποψήφιος που αναφέρεται στον έλεγχο των μικρο-εταιριών από την επιτροπή Ανταγωνισμού. Η απάντησή του ήταν σαφέστατη και ξεκάθαρη. Γίνεται έλεγχος, αλλά όχι όλων των εταιριών. Οι μεγάλες εξαιρούνται. Ελέγχονται δηλαδή τα μπακάλικα, τα ψιλικατζίδικα, τα μπούκικα (!), τα κομμωτήρια, τα περίπτερα. Μήπως να μας προβληματίσει η απάντησή του;;;

'Αλλος για Καληδόνια;
Έχει βάση το «μην κρίνεις για να μην κριθείς» γιατί αρκετοί από μας δεν έχουμε ιδέα από γεωγραφία της Κύπρου. Κάποια βασικά όμως θα έπρεπε -λογικά- να τα γνωρίζουμε. Όπως για παράδειγμα προς τα πού πέφτουν τα Καληδόνια και ο γνωστός καταρράκτης (θεωρείται ο πιο ελκυστικός καταρράκτης της Κύπρου λόγω και του μαγευτικού τοπίου που προσφέρει), στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει μέσω του μονοπατιού μελέτης της φύσης των Καληδονιών.
Οι απόψεις βέβαια των υποψηφίων των παγκυπρίων εξετάσεων επ΄ αυτού του ερωτήματος διίστανται:
*«Καληδόνια: Βρίσκεται στις Πλάτρες στην επαρχία Λευκωσίας»
*«Κοιλάδα Καληδονιών: είναι γνωστή για τα καληδόνια»
*«Καληδόνια: Βρίσκετε στις πλατρες και φιμιζεται για τα λουτρά της»
*«Καληδόνα: Βρίσκονται στη Βουλγαρία-Φημίζονται για το πρόσφορο έδαφος».
Θα μπορούσαν επίσης να φημίζονται για το γλυκό καρυδάκι και τον τραχανά τους!
Διαφωνίες εντοπίστηκαν και για το γεφύρι του Τζιελεφού ή κατά τους υποψηφίους Τσιελεφού, το οποίο βρίσκεται στα όρια της κοινότητας Πέρα -Βάσας - Αγίου Νικολάου στο δρόμο κοντά στον «Υδατοφράκτη της Αρμίνου». Κάποιοι εκ των υποψηφίων απάντησαν ότι βρίσκεται «στην κοιλάδα Καρπασίας», άλλοι «στην κοιλάδα των Κέδρων» και άλλοι στον Ακάμα.
Διαλέχτε...

Με delay... η επανάσταση
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, διαχρονικά, οι απαντήσεις που συνηθίζουν να δίνουν οι υποψήφιοι -ανά το παγκόσμιο- σε ερωτήματα που αφορούν ιστορικά γεγονότα. Οι Κύπριοι μαθητές δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση του κανόνα γι΄ αυτό και εξεταζόμενοι στο μάθημα της Ιστορίας απάντησαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
*«Τελευταίος αυτοκράτορας πριν την άλωση της Πόλης: Ιουστινιανός, 'Αγιος Κωνσταντίνος, Μέγας Αλέξανδρος, Μέγας Κωνσταντίνος»
*«Ιωάννης Καποδίστριας: Κήρυξε την ελληνική επανάσταση»
*«Ιδρυτές Φιλικής Εταιρίας: Ιωάννης Καποδίστριας, Ελευθέριος Βενιζέλος»
*«Κήρυξη ελληνικής επανάστασης:1939»
Και το ΄21, αφού ο Μεταξάς είπε το γνωστό «Όχι» στους Ιταλούς, παρέδωσε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας στον Γιώργο Παπανδρέου. Και έζησαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα!

Μαργαριτάρια... σε συντομία
*ΟΑΣΕ: Οργανισμός Ασφάλισης
*ΔΟΕ: Διεθνής Οργανισμός Επιτροπής
*«Βέτο=εννούμε αυτό που έχει το δικαίωμα να απορρίπτει τις απόψεις άλλων»
*«Όταν λέμε πολίτευμα εννοούμε ότι οι πολίτες μπορούν να πουν τις απόψεις τους και δικαιούνται όλα τα δικαιώματα»
*«Παστέρ: Ανακάλυψε το DNA»
*«Η κενωθείσα βουλευτική έδρα πληρώνεται με τη φορολόγηση»
*«Yπάρχουν παράσκενα βαριτικά πεδία και όταν αφύσης το αυτοκίνητο σου σταματημένο αυτο θα κσεκινήση να κυλάει από μόνο του»
*«1ος Πρόεδρος Κυπριακής Βουλής: Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Βασιλείου, Σπ. Κυπριανού»
*«Πολίτευμα της Κυπριακής Δημοκρατίας: Είναι ο πρόεδρος αρχηγός κράτους και τις αποφάσεις πέρνι ο πρόεδρος και η κυβέρνηση»

 Πηγή: Πολίτης (Γεωργία Ψαρια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου