10/11/10

Μόλις €410 για τα Χριστούγεννα

Τα λιγότερα χρήματα από όλους τους Ευρωπαίους σχεδιάζουν να ξοδέψουν οι Ελληνες για τα φετινά Χριστούγεννα που προμηνύονται καταναλωτικώς μελαγχολικά.

Αποκαλυπτική για την καταναλωτική διάθεση αλλά και τις αγοραστικές δυνατότητες των Ελλήνων ενόψει των φετινών Χριστουγέννων είναι έρευνα της διεθνούς εταιρίας Deloitte σε 20.000 καταναλωτές σε 19 ευρωπαϊκές χώρες.
Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες αναμένεται να δαπανήσουν λιγότερα χρήματα για δώρα φέτος τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η διεθνής εταιρεία Deloitte σε 20.000 καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη.
Στο άλλο άκρο, το 71% των Βρετανών καταναλωτών σχεδιάζουν να ξοδέψουν το ίδιο ή μεγαλύτερο ποσό για δώρα σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίστοιχη τάση εμφανίζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Πλην 21% τα έξοδα για τα Χριστούγεννα
Οι Έλληνες μαζί με τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς συγκαταλέγονται στους πιο απαισιόδοξους Ευρωπαίους, σημειώνεται στην έρευνα της Deloitte. Σε ποσοστό 89%, θεωρούν ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και δείχνουν να έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα για ανάκαμψη καθώς μόλις 5% των ερωτηθέντων πιστεύει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες του για τα Χριστούγεννα κατά 21%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δείχνει τάση μείωσης κατά 2,5%.
Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να διατηρήσουν τα προγραμματισμένα έξοδα για φαγητό και να περιορίσουν δαπάνες για δώρα και εκτός σπιτιού διασκέδαση. Εξαίρεση αποτελούν οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί καταναλωτές που σε ποσοστό 56% και 43% αντίστοιχα προτίθενται να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα και στο φαγητό και στο ποτό.
Εννιά στους δέκα Ελληνες της ηλικιακής ομάδας 45 - 54, θεωρούν ότι έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν σε σχέση με πέρυσι, η δε κρίση έχει επηρεάσει περισσότερο την ψυχολογία των Ελληνίδων, οι οποίες νιώθουν ανασφάλεια για την εργασία, το εισόδημα και την αγοραστική τους δύναμη.
410 ευρώ θα διαθέσουν οι Ελληνες
Το ποσό που μπορούν να διαθέσουν οι καταναλωτές κατά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων χωρών. Οι Έλληνες θα διαθέσουν το μικρότερο ποσό (μόλις €410), σε αντίθεση με τους καταναλωτές από την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, που σκοπεύουν να ξοδέψουν 1.020€ και 1.200€ αντίστοιχα. Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής αναμένεται να διαθέσει 590€, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.
Στροφή στα δώρα με χρηστική αξία
Τέσσερις στους πέντε Ελληνες δηλώνουν ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα αγοράσουν δώρα με μεγαλύτερη χρηστική αξία. Επιπλέον, σκοπεύουν να αγοράσουν λιγότερα δώρα για μικρότερο αριθμό ανθρώπων, αποφεύγοντας τις ακριβές επιλογές και εστιάζοντας στις ειδικές προσφορές.
Κυνηγοί προσφορών
Οι Έλληνες είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αγοράσουν προϊόντα που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τους Ευρωπαίους (με ποσοστά 63% και 37% αντίστοιχα) αλλά δείχνουν να έλκονται λιγότερο από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τουλάχιστον σε επίπεδο τροφίμων και ποτών, σε σχέση με το μέσο όρο των Ευρωπαίων
Εκπαιδευτικά δώρα
Ρούχα και παπούτσια είναι τα πλέον επιθυμητά δώρα για τα φετινά Χριστούγεννα (59%) για την πλειονότητα των Ελλήνων. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι δωροεπιταγές φαίνεται να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, αφού πλέον κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στα πιο επιθυμητά δώρα σε 5 χώρες. Πάντως, το πιο σύνηθες δώρο στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη γηραιά ήπειρο παραμένουν τα καλλυντικά.
Τέλος, οι γονείς σε Ελλάδα και Ευρώπη προτίθενται να αγοράσουν εκπαιδευτικά δώρα για τα παιδιά τους σε ποσοστό 56% και 48% αντίστοιχα, γεγονός που αντανακλά την αγωνία τους να «θωρακίσουν» την επόμενη γενιά για ένα δύσκολο μέλλον.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου