10/11/10

Τώρα βλέπει αναδιάρθρωση και το ¨Βήμα¨: Η εκλογολογία φέρνει αναδιάρθρωση χρέους

Η Ελλάδα απομακρύνεται από τους στόχους του μνημονίου για το έλλειμμα το 2010 και το 2011

Μένει από καύσιμα η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές και αποφυγής της αναδιάρθρωσης του χρέους μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις προθέσεις της Γερμανίας να θέσει αυστηρότερους κανόνες για τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Το σενάριο ότι θα πετύχουμε ή θα ξεπεράσουμε τους στόχους του μνημονίου για μείωση του ελλείμματος το 2010 και το 2011 και ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητας, σε αντίθεση με άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν αδύναμες μειοψηφικές ή συμμαχικές κυβερνήσεις, δεν «πουλάει» πια, με αποτέλεσμα την άνοδο των spreads στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου και την επιστροφή των σεναρίων περί επιμήκυνσης και αναδιάρθρωσης του χρέους. 
Το κλίμα για τη χώρα έχει βαρύνει τόσο για καθαρά εσωτερικούς όσο και για διεθνείς λόγους. «Η εκλογολογία και τα σενάρια για εθνικές εκλογές παρατείνουν την αβεβαιότητα» αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. Επιπλέον, η επικείμενη αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 που αναμένεται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενδέχεται να οδηγήσει σε απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου για εφέτος και να διαμορφώσει το χρέος στο 150% του ΑΕΠ το 2011. Αν και αυτά τα δύο στοιχεία θα διευκρινιστούν σύντομα, η αβεβαιότητα για τη χώρα θα παραμείνει ως τον Δεκέμβριο, όταν θα ξανασυζητηθεί σε επίπεδο ευρωζώνης το ζήτημα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας (orderly default) που έθεσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. 

«Αν η πρόταση της Μέρκελ περάσει, τότε η αγορά θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεγχόμενη χρεοκοπία» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Διότι η πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου λέει ότι αν υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα της ευρωζώνης και αυτή ενταχθεί σε μηχανισμό διάσωσης, όπως η Ελλάδα, τότε το κόστος σωτηρίας δεν θα το επωμιστούν μόνο οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης αλλά θα το μοιραστούν με τους ιδιώτες, δηλαδή με τις τράπεζες και τους άλλους επενδυτικούς οίκους που αγοράζουν ομόλογα των προβληματικών χωρών. Αυτό, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, εκτιμάται ότι «θα δημιουργήσει δύο ζώνες ομολόγων,μία με τα ομόλογα των χωρών που έχουν σε τάξη τα οικονομικά τους και αυτή με τα ομόλογα των προβληματικών χωρών, τα οποία η αγορά δεν θα αγγίζει». 
Η συζήτηση αυτή ανατροφοδότησε τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του δανείου από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Αυτό το σενάριο ενισχύθηκε από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.Θ.Πάγκαλου στο «Βήμα» την περασμένη Κυριακή, ότι «τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται », με τις οποίες συμφώνησε και η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη. 
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζονται στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας προς το παρόν έχουν παγώσει, ώσπου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση των δημοσιονομικών στοιχείων. Βασικός άξονας των σεναρίων αυτών είναι το πώς θα εξελιχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2011 και κυρίως τι θα αποδώσουν το νέο φορολογικό σύστημα είσπραξης εσόδων, που αναμένεται να εφαρμοστεί το νέο έτος, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, και η προσπάθεια μείωσης της σπατάλης στην Υγεία. Αν οι δύο αυτοί τομείς αποδώσουν τα αναμενόμενα, εκτιμάται ότι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που δημιουργεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση απομακρύνεται. 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου