10/11/10

Μετακίνησαν σωματίδια με ακτίνες λέιζερ!

Μια ελκτική ακτίνα λέιζερ, ικανή να μαγνητίζει και να μετακινεί μόρια σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι είχε επιτευχθεί ως σήμερα, εφηύραν οι ειδικοί του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας στην Καμπέρα. 

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες κατάφεραν να μετακινήσουν μικροσκοπικά γυάλινα μόρια σε απόσταση 1,5 μ. από την αρχική τους θέση με τη βοήθεια ακτίνας κοίλου λέιζερ. Οπως εξηγούν, κάτι τέτοιο συνέβη γιατί τη στιγμή που ο αέρας γύρω από το σωματίδιο θερμαίνεται, το κοίλο μέρος στο κέντρο της ακτίνας διατηρεί τη χαμηλή θερμοκρασία του. Ετσι τελικώς το μόριο έλκεται από το θερμό μέρος, με αποτέλεσμα να ακολουθεί την ακτίνα. Αν και η μετακίνηση μορίων μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου δεν αποτελεί νέα ανακάλυψη, ωστόσο κατά τον ερευνητή δρα Αντρέι Ρόουντ η νέα ελκτική ακτίνα έχει τη δυνατότητα να μετακινεί κατά 100 φορές βαρύτερα αντικείμενα και για πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τις προηγούμενες απόπειρες. 
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί μέσα από πρόσφατη δημοσίευσή τους στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «ScienceWise», η πανίσχυρη ακτίνα λέιζερ θα μπορούσε μεταξύ άλλων να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση επικίνδυνων ουσιών και μικροβίων. 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου