13/12/10

Σε άδεια καρέκλα απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης


Σε μια άδεια καρέκλα τοποθετήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης του Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, κατά την τελετή απονομής την Παρασκευή στο Οσλο, καθώς δεν του επετράπη να παραστεί επειδή είναι φυλακισμένος

Σε μια άδεια καρέκλα τοποθετήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης του Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, κατά την τελετή απονομής την Παρασκευή στο Οσλο, καθώς δεν του επετράπη να παραστεί επειδή είναι φυλακισμένος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ τοποθέτησε το βραβείο στην καρέκλα του Σιαομπό. Εκτός από την άδεια καρέκλα, ένα τεράστιο πορτρέτο του Σιαομπό που τον δείχνει χαμογελαστό και ένα από τα κείμενά του, το οποίο ανέγνωσε η Νορβηγίδα ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, ήταν τα αντικείμενα που εκπροσώπησαν συμβολικά τον τιμηθέντα.
Λίγο πριν τοποθετήσει το Νόμπελ στην άδεια καρέκλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ κάλεσε την Κίνα να απελευθερώσει τον Λιου Σιαομπό.

"Ο Λιου δεν έκανε τίποτε άλλο, άσκησε μόνον τα πολιτικά του δικαιώματα. Δεν έκανε τίποτα κακό. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος", δήλωσε ο Γιάγκλαντ, σημειώνοντας ότι το κινεζικό Σύνταγμα εγγυάται επισήμως την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της άσκησης κριτικής στην κρατική μηχανή.
"Πολλοί θα διερωτηθούν αν, παρά τη σημερινή της δύναμη, η Κίνα δείχνειμια κάποια αδυναμία πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητο να φυλακίζει έναν άνθρωπο για 11 χρόνια επειδή απλώς και μόνο εξέφρασε τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυβερνάται η χώρα του", προσέθεσε ο Γιάγκλαντ.
Η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης μεταδόθηκε απευθείας σε πολλές χώρες, ενώ λογοκρίθηκε στην Κίνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κινέζικες αρχές διέκοψαν στην Κίνα την εκπομπή των τηλεοπτικών δικτύων BBC, CNN ή TV5, τη στιγμή που άρχιζε η τελετή.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι κινεζικές αρχές μπλόκαραν επίσης τη μετάδοση των προγραμμάτων ξένων τηλεοπτικών δικτύων για την απονομή του Νόμπελ, ενώ επίσης είχαν μπλοκαριστεί και οι ιστότοποι πολλών μέσων ενημέρωσης.
Οι μεταδόσεις του CNN, του BBC και του TV5 διεκόπησαν και η οθόνη ήταν μαύρη την ώρα που προβάλλονταν ρεπορτάζ για την απονομή του Νόμπελ. Στη συνέχεια το πρόγραμμα των δικτύων αυτών συνεχιζόταν κανονικά.
"Πολιτικό θέατρο"
Η Κίνα καταδίκασε εκ νέου την απόφαση για την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στον Σιαομπό, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα "πολιτικό θέατρο", το οποίο δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του κόσμου, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες.
"Αυτού του είδους το πολιτικό θέατρο δεν θα καταφέρει ποτέ να κλονίσει την αποφασιστικότητα του λαού της Κίνας στο δρόμο του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά", σημειώνει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου, η οποία αναφέρθηκε επίσης σε μια "νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου".
"Αντιτιθέμεθα απόλυτα σε οποιαδήποτε χώρα ή άτομο χρησιμοποιεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ή για να παραβιάσει τη νόμιμη εθνική κυριαρχία της Κίνας", προσθέτει η ίδια σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.mfa.gov.cn).
Η Κίνα έχει επανειλημμένως απορρίψει την τιμή που έγινε στον Λιου Σιαομπό, τον οποίο η ίδια θεωρεί εγκληματία, να του απονεμηθεί το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου