20/12/10

Cloud computing: Αποθηκεύστε όλα τα αρχεία στο Internet

Στα 177,3 δισ. ευρώ ανέρχονται τα επιπλέον έσοδα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες από την επόμενη γενιά πληροφορικής μέχρι το 2019
Η υιοθέτηση της τεχνολογίας του cloud computing θα μπορούσε να προσθέτει στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης έως και 177,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι και το 2015, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων CEBR (The Centre for Economics and Business Research) και την έρευνα με τίτλο «Cloud Dividend 2011». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική χορηγία της EMC και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια υπολογισμού της αξίας που θα δημιουργηθεί σε μακροοικονομικό επίπεδο, εάν οι πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες υιοθετήσουν το cloud computing.
To cloud computing αποτελεί την επόμενη γενιά στο χώρο της πληροφορικής και συνίσταται κυρίως στο ότι όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται στο διαδίκτυο ή σε συστήματα που βασίζονται σε web τεχνολογίες, ενώ και οι εφαρμογές «τρέχουν» σε αντίστοιχα περιβάλλοντα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Cebr, εάν οι επιχειρήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας συνεχίσουν τη μετάβαση προς την τεχνολογία του cloud με τον αναμενόμενο ρυθμό, θα προστίθεται στην ευρωπαϊκή οικονομία προϊόν της τάξης των 177,3 δισ. ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2015. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επισήμανση της έρευνας, ότι το μεγαλύτερο μέρος από το παραπάνω ποσό θα προκύψει μέσω της υλοποίησης ιδιωτικών και υβριδικών μοντέλων cloud computing.

Νέες αγορές
Σύμφωνα με τις μελέτες της Cebr, η δημιουργία νέων αγορών που θα προκύψει ως άμεσο αποτέλεσμα του cloud computing, θα έχει μια βαθιά επίδραση στη δομή πολλών κλάδων, και μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνεται ο ανταγωνισμός ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μακροοικονομικές επιδόσεις.
Η Cebr πιστεύει ότι το cloud computing θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων αγορών (Business Creation) στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η εταιρεία υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που θα παίξει η τεχνολογία αυτή στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
Μοντέλα
Η μελέτη επικεντρώνεται σε τρία από τα πιο συνηθισμένα μοντέλα υλοποίησης του cloud computing σήμερα: Το δημόσιο cloud, το οποίο ελέγχεται από κάποιον πάροχο (cloud provider), το ιδιωτικό cloud, το οποίο ελέγχεται εσωτερικά από το τμήμα πληροφορικής ενός οργανισμού, και το υβριδικό cloud, το οποίο αποτελεί ένα συνδυασμό των δύο προηγούμενων.
Μέχρι το 2015, η Cebr προβλέπει ότι 133 δισ. ευρώ θα αφορά την υλοποίηση ιδιωτικών ή υβριδικών clouds. To ιδιωτικό cloud συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο σχολών: οι οργανισμοί αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας cloud (δυναμική και κλιμακωτή παροχή υπηρεσιών on-demand), και παράλληλα διατηρούν στο εσωτερικό τους τον έλεγχο των συστημάτων πληροφορικής, προστατεύοντας οι ίδιοι τη λειτουργία και την ασφάλεια τους.
Η έρευνα της Cebr έδειξε επίσης ότι η υλοποίηση των ιδιωτικών clouds θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στο άνοιγμα νέων αγορών αξίας 23,8 δισ. δολαρίων Επίσης, προβλέπει ότι το έμμεσο οικονομικό όφελος θα αυξήσει το GVA των πέντε χωρών κατά 280 δισ. ευρώ συνολικά, ή ισοδύναμα κατά 60 δισ. ευρώ ετησίως, μέχρι το 2015, ενώ η έμμεση ενίσχυση της απασχόλησης στο διάστημα 2010 - 2015 θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο των 2,4 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.
Πηγή: Ημερησία (Δημήτρη Μαλλά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου