30/1/11

Ο δίσκος της Φαιστού στο National Geographic


Σήμερα Κυριακή αναμένεται να παρουσιαστεί σε πρώτη πανελλήνια προβολή στους Βώρους του δήμου Φαιστού νομού Ηρακλείου, το ντοκιμαντέρ για το δίσκο της Φαιστού που γυρίστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού National Geographic.
Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 12 το μεσημέρι και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Φαιστού. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Μουσείο Κρητικής Λαογραφίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς.
Στη σπουδαιότητα προβολής και προώθησης του πολιτισμού του δήμου Φαιστού, αναφέρθηκε, η δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, στη διάρκεια σ.τ την περασμένη εβδομάδα
Η κ.Πετρακογιώργη έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η Φαιστός έγινε παγκόσμια γνωστή μέσα από τη σειρά των ντοκιμαντέρ «Ancient X - Files» του National Geographic, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα γενικότερης προβολής του πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής.

«O δήμος Φαιστού έχει ένα σημαντικότατο πολιτισμικό απόθεμα, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό καθώς και μια κληρονομιά που έχει υποχρέωση να αναδείξει» τόνισε η κ. Πετρακογιώργη και πρόσθεσε:
«Ο πολιτισμός μας αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και αξιακό όχημα προόδου. Για αυτό άλλωστε και τον θέτουμε σε υψηλή προτεραιότητα».
Η δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στην δεύτερη σημαντική προσπάθεια που γίνεται μετά την εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη στην περιοχή, και υποστήριξε πως οι δράσεις πολιτισμού πρόκειται να συνεχίσουν, ενταγμένες σε μια γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο γλωσσολόγος δρ. Gareth Owens, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και τα γυρίσματα του National Geographic στην Κρήτη και την περιοχή της Φαιστού.
Ο Owens τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση η αποκρυπτογράφηση του δίσκου και αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυσκολίες της. Επίσης, εκανε αναφορές στο όνομα «Φαιστός», το οποίο απαντάται από την περίοδο κιόλας της Γραμμικής Α' γραφής.
«Πιστεύω πως η προβολή του ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα μικρό αντίδωρο για τους ανθρώπους της περιοχής που βοήθησαν την παραγωγή, αλλά και που ζουν στον τόπο που ανακαλύφθηκε ο δίσκος της Φαιστού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Owens.
Ο Owens παράλληλα ανακοίνωσε την έναρξη μιας σειράς συνεργασιών, ώστε -μαζί με το δήμο Φαιστού- να προχωρήσουν οι διαδικασίες για μια νέα προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του δίσκου.
Πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου