2/4/09

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου



Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου βρίσκεται στο Σίγρι, 84 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Το Σίγρι είναι ένα προσφυγοχώρι στη δυτική άκρη της Λέσβου. Η Λέσβος είναι και αυτή ένα ηφαιστειογενές νησί όπως η Χίος και η Λήμνος. Περισσότερο από το μισό της έκτασης του νησιού αποτελείται από ηφαιστειογενείς σχηματισμούς οι οποίοι εξαπλώνονται από το ΒΑ του κόλπου της Καλλονής ως τη Μήθυμνα.
Πριν απο περιπου 20 εκατομμυρια χρονια, ένα τεράστιο δάσος κωνοφόρων δέντρων σκέπαζε την περιοχή αυτή. Από την έκρηξη του ηφαίστειου της Βατούσας το δάσος μας καταπλακώνεται από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής στάχτης. Αργότερα, θερμά ρευστά νερά πλημμυρίζουν την περιοχή. Το υλικό με το οποίο έγινε η απολίθωση είναι το διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο υπήρχε διαλυμένο στα θερμά νερά που κυκλοφορούσαν στο έδαφος. Η στάχτη συνέβαλλε στο να απορροφηθούν τα πλούσια σε πυρίτιο υγρά από το ξύλο και σιγά σιγά να γίνει, μόριο προς μόριο, η μετατροπή του ξύλου σε πυρίτιο. Η μετατροπή έγινε τόσο τέλεια ώστε να διατηρηθεί ολότελα ο φυσικός ιστός και οι ετήσιοι δακτύλιοι των δένδρων.
Στο Δάσος ταυτοποιήθηκαν περισσότερα από 45 είδη απολιθωμένων φυτών.Τα πανάρχαια αυτά δέντρα είναι κυρίως σεκόγιες και πρωτοπευκίδες -πρόγονοι των σημερινών δέντρων- ενώ σε άλλες θέσεις βρέθηκαν φοίνικες, πλατάνια, δάφνες, δέντρα της κανέλας, βελανιδιές κ.λπ. Τα χρώματά τους είναι μια πανδαισία: μαύρο με αμέτρητες αποχρώσεις του πράσινου, μενεξεδί, σταχτί, μπλε, πορφυρό, φιλντισένιο, κεραμιδί, κίτρινο, γαλάζιο.
Το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους είναι απολύτως προστατευμένο και τα 300 στρέμματά του είναι περιφραγμένα.Κηρύχθηκε Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και άρχισε να προστατεύεται το 1985. Πριν, κινδύνευε με εξαφάνιση γιατί οι επισκέπτες, φεύγοντας από τον χώρο του, έπαιρναν μαζί τους και κομμάτια των απολιθωμένων κορμών». Το 1995 ιδρύθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που εγκαινιάστηκε το 2001. Το 1997 ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο Δάσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου