18/5/09

18η Μαΐου : Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Η 18η Μαΐου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES - ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) το 1977, με στόχο «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Την ημέρα του εορτασμού έχουν οργανωθεί ποικίλες εκδηλώσεις και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία της χώρας. Για τη φετινή χρονιά έχει επιλεχθεί το θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικός Τουρισμός» και τιμώμενο μουσείο για το 2009 το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Μουσείο
Με τον όρο Μουσείο εννοείται σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ICOM (International Council of Museums) «ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία».
Η ιστορία του όρου
Στην αρχαιότητα το μουσείο περιγράφεται ως τέμενος αφιερωμένο στη λατρεία των Μουσών. Στο συγκεκριμένο χώρο καλλιεργούνταν οι τέχνες, τα γράμματα, η μουσική, η ποίηση, η φιλοσοφία και ο χορός. Στην περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για χώρους στους οποίους διεξάγονταν φιλοσοφικές συζητήσεις.
Κατά την περίοδο της Αναγέννησης ο όρος παραπέμπει στις ιδιωτικές συλλογές της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, ενώ στον 17ο αιώνα σχετίζεται με την πληρότητα των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων και την «ευρεία κάλυψη ενός γνωστικού αντικειμένου». Στα μέσα του ίδιου αιώνα στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ο λατινικός όρος musaeum για τον προσδιορισμό συλλογών με περίεργο αντικείμενα (cabinets des curiosités). Στα τέλη του 17ου, αρχές του 18ου, αιώνα καθιερώθηκε ο όρος για συγκεκριμένα κτήρια που στέγαζαν συλλογές αντικειμένων και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περιγραφή της έκθεσης αντικειμένων του Ηλάιας Άσμολ (Elias Ashmol) στην Οξφόρδη.
Κατηγορίες μουσείων
Τα μουσεία κατηγοριοποιούνται:
* Βάσει συλλογής:
- Γενικού ενδιαφέροντος
- Αρχαιολογικά
- Τέχνης
- Ιστορικά
- Θεματικά
- Λαογραφικά
- Φυσικής Ιστορίας
- Επιστημών
* Βάσει ιδρυτικού και διαχειριστικού φορέα:
- Κρατικά
- Δημόσια
- Ιδιωτικά
* Βάσει βεληνεκούς:
- Εθνικά
- Περιφερειακά
- Τοπικά
* Βάσει κοινού
- Γενικά
- Εκπαιδευτικά
- Ειδικού ενδιαφέροντος
* Βάσει χώρου
- Αρχαιολογικοί χώροι
- Υπαίθρια
- Ιστορικά κτήρια-μουσεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου