3/5/09

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Αν και στην Ελλάδα η διείσδυση του διαδικτύου φθάνει μόλις το 17% των χρηστών Η/Υ, έχουν καταγραφεί κρούσματα εξάρτησης σε παιδιά και εφήβους.
Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στην Ελλάδα επτά στα δέκα παιδιά ηλικίας από 10-15 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και από αυτά το 36% σε καθημερινή βάση. Παράλληλα η Ελλάδα έχει την πρωτιά στις χώρες της ΕΕ, όσον αφορά στην πρόσβαση παιδιών 7-15 ετών στο Διαδίκτυο μέσω των Ίντερνετ καφέ, αλλά το ποσοστό των παιδιών που έχουν Ίντερνετ στο σχολείο τους είναι πολύ χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συγκεκριμένα, το 26,8% κάνει χρήση του Ίντερνετ από καφέ, σε σύγκριση με το 3% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, ενώ μόνο το 26% των εφήβων έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σχολείο του, σε σύγκριση με το 70%, που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Η χρήση που κάνουν τα παιδιά είναι κυρίως για να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και να συζητούν σε chat rooms.
Τόσο ο υπολογιστής όσο και σύνδεση στο διαδίκτυο αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο και έναν τρόπο διασκέδασης για παιδιά και εφήβους. Δεν μπορούν όμως να χρησιμοποιούνται από αυτούς ανεξέλεγκτα και άφοβα. Αντίθετα, μέσα από έρευνες, το διαδίκτυο αναδεικνύεται «επικίνδυνο» για παιδιά και εφήβους.
Συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο είναι:
- Ανάπτυξη ανοχής (συνεχή παραμονή στο διαδίκτυο που αυξάνεται καθημερινά)
- Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης (θλιμμένη συμπεριφορά, διακοπή των κοινωνικών σχέσεων / ποιοτική - ποσοτική)
- Αδυναμία τήρησης προκαθορισμένου χρόνου παραμονής στο διαδίκτυο.
- Συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και ευερεθιστότητα. Άγχος, αίσθηση αποδιοργάνωσης εκτός διαδικτύου.
Αποτελέσματα των παραπάνω αποτελούν: η σχολική αποτυχία, οι διαταραχές ύπνου, η κατάθλιψη, η μειωμένη αυτοεκτίμηση, η διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων με φίλους και οικογένεια, η μοναξιά, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
Η έρευνα της Θεσσαλίας
Τον κίνδυνο εθισμού παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο αποτυπώνει μια νέα μελέτη η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του κ. Κ. Σιώμου, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικευόμενου ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η μελέτη βασίστηκε σε δείγμα 2.200 μαθητών ηλικίας 12-18 ετών 85 σχολείων της Θεσσαλίας. Σε αυτή συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Σιώμο ο οποίος ήταν ο κύριος ερευνητής, η κυρία Ευαγγελία Νταφούλη, οι κκ. Δ. Μπραϊμιώτης και Οδ. Μουζάς και ως επιβλέπων ο καθηγητής της Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ν.Αγγελόπουλος.
«Ανδρικό σπορ»
Ο εθισμός στο διαδίκτυο αποδεικνύεται από την έρευνα κυρίως «ανδρικό σπορ». Τα τρία τέταρτα των εθισμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία είναι αγόρια (ποσοστό 6,2% σε σύγκριση με 2% για τα κορίτσια), μιας και αυτά ασχολούνται περισσότερο με τις νέες τεχνολογίες. Εκτιμάται όμως, ότι στα επόμενα χρόνια, με την ολοένα μεγαλύτερη διάδοση του διαδικτύου τα ποσοστά αγοριών και κοριτσιών θα εξισωθούν.
«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» ή η «πρωτιά» στην περιφέρεια
Δυστυχώς ως προς το θέμα της εξάρτησης από το διαδίκτυο η περιφέρεια φαίνεται να μετατρέπεται σε κέντρο της χώρας. Τα παιδιά της επαρχίας εθίζονται περισσότερο στο Διαδίκτυο, μιας και δεν έχουν τόσες επιλογές για ενασχόληση. Συγκρίνοντας στοιχεία του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” με αυτά της έρευνας της Θεσσαλίας διαπιστώνονται μικρότερα ποσοστά εθισμού στο διαδίκτυο στην Αθήνα.
Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εξειδικευμένο ψυχιατρικό ιατρείο αντιμετώπισης του εθισμού παιδιών και εφήβων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο.
Το ιατρείο στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Κρ. Χριστιανόπουλο και υπεύθυνο σχεδιασμού και οργάνωσης τον κ. Σιώμο. Κύριοι στόχοι του ιατρείου αποτελούν η εξέταση όλων των εφήβων 10-18 ετών με προβληματική χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου, η διάγνωση με βάση συγκεκριμένες επιστημονικές κλίμακες και βέβαια η θεραπευτική αντιμετώπιση των διαγνωσμένων περιπτώσεων εθισμού στο Διαδίκτυο. Το ειδικό ιατρείο λειτουργεί κάθε Πέμπτη 9 π.μ.- 2 μ.μ. στον χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων της Ψυχιατρικής Κλινικής Παιδιών και Εφήβων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2310 892.417. Και στην Αθήνα ειδικοί της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων ''Αγλαΐα Κυριακού'' (κυρία Άρτεμις Τσίτσικα, κ. Γ. Κόρμας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Δ. Καφετζή ) δέχονται περιπτώσεις εθισμένων παιδιών στο Διαδίκτυο.
Video - Άρτεμις Τσίτσικα Παιδίατρος, επιστημονική υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Διαδικτυακός τόπος Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου

Κείμενο: Εθισμός στο διαδίκτυο – οδηγίες στους γονείς, Αλεξάνδρας Καππάτου
Ψυχολόγου - Παιδοψυχολόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου