21/5/09

Επικίνδυνα τα αναψυκτικά τύπου «κόλα»

Σύμφωνα με νέα έρευνα υπό τον καθηγητή παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, η καθημερινή κατανάλωση ποτών τύπου «κόλα», μπορεί να προκαλέσει μυικά προβλήματα και άλλες διαταραχές της υγείας.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι η συστηματική κατανάλωση των ποτών που στα περιεχόμενα τους υπάρχουν ζάχαρα όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και καφεΐνη, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση του επιπέδου του καλίου στο αίμα, οδηγώντας στην διαταραχή της υποκαλιαιμίας. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στα καρδιοαγγειακά και νευρομυικά συστήματα του σώματος. Κάποια τυπικά συμπτώματα της διαταραχής είναι η μειωμένη μυική δύναμη, κράμπες, ταχυπαλμία καθώς και ναυτία, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη καλίου μπορεί να προκαλέσει και καρδιακές αρρυθμίες και παράλυση.
Το Γαλλικό Πρακτορείο, που μεταδίδει την είδηση, αναφέρει ότι μελετήθηκαν
περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έπιναν 2 έως 9 λίτρα τέτοιων αναψυκτικών ποτών. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και 2 έγκυες γυναίκες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με χαμηλά επίπεδα καλίου, έχοντας κάποια από τα προαναφερόμενα συμπτώματα. Μόλις σταμάτησαν τα ποτά τύπου ¨κόλα¨ και πήραν αυξημένες δόσεις καλίου, ανέκαμψαν. Πιο επιβλαβείς από τα τρία συστατικά (γλυκόζη, φρουκτόζη και καφεΐνη), θεωρείται η καφεΐνη. Μέχρι το 2012 υπολογίζεται ότι η κατανάλωση αναψυκτικών θα φτάσει ετησίως τα 95 λίτρα ανά άτομο από 83 λίτρα που ήταν το 2007.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό International Journal of Clinical Practice.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου