Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε ("ΝΒ"), που στηρίζεται σε πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, οι οικολογικές καλλιέργειες βοηθούν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τα τρόφιμα είναι πιο υγιεινά και προστατεύουν αποτελεσματικότερα και το κλίμα.
Σε αγροκτήματα που καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα εκπέμπεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, από ό,τι συμβαίνει σ' ένα συμβατικό. Δε χρησιμοποιούνται συνθετική κοπριά και φυτοφάρμακα και έχουν καλύτερη ποιότητα του εδάφους.
Λιγότερα ζώα, λιγότερες εκπομπές ρύπων
Τα βοοειδή, κατά τη διάρκεια της χώνευσης, παράγουν μεθάνιο. Το αέριο φεύγει από το στομάχι τους στην ατμόσφαιρα και τη θερμαίνει 20 φορές περισσότερο απ' ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών για Οικολογικές Καλλιέργειες (ΙΟΕΟΚ), στη Γερμανία, οι μισοί ρύποι προέρχονται από τα βοοειδή κι αυτό ανεξάρτητα αν πρόκειται για ζώα που τρέφονται με βιολογικές τροφές ή με συμβατικές. Θετική είναι η και η συμβολή των βιολογικών αγροκτημάτων σχετικά με την εκτροφή ζώων, σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα βοοειδή, που παράγουν συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τρέφονται με σόγια. Για την καλλιέργεια της σόγιας καταστρέφονται κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δάσους. Έτσι, τα ζώα που εκτρέφονται σε βιολογικά αγροκτήματα έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα, διότι εκεί οι ζωοτροφές δεν περιέχουν σόγια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου