28/5/09

Γερμανία: «Γιουγκένε» (Jugene), ο γρηγορότερος υπολογιστής της Ευρώπης

Κανένας άλλος υπολογιστής, στην Ευρώπη, δεν κάνει τόσο γρήγορα υπολογισμούς. Το ερευνητικό κέντρο Jülich, στη Γερμανία, έθεσε σε λειτουργία τον νέο του σούπερ-υπολογιστή «Γιουγκένε» (Jugene). Ο «Γιουγκένε» μαζί με δύο άλλους μικρότερους σούπερ-υπολογιστές, που διαθέτει το ερευνητικό κέντρο, προορίζεται μεταξύ των άλλων για την εξερεύνηση του κλίματος, την έρευνα για τη δημιουργία κυψελών καυσίμου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την μελέτη της προέλευσης του σύμπαντος.
Η επεξεργαστική ισχύ του «Γιουγκένε» ανέρχεται στην από κοινού επεξεργαστική ισχύ 50.000 προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ο «Γιουγκένε» εκτελεί 1.000.000.000.000.000 (1 τετράκις τρισεκατομμύρια) υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Ο κατασκευασμένος από την ΙΒΜ σούπερ-υπολογιστής, καταλαμβάνει την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης μετά τους αμερικανικούς υπολογιστές “Roadrunner” (Δρομέας) και “Jaguar” (Τζάγκουαρ). Αποτελείται από περίπου 73.000 επεξεργαστές, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε 72 «ντουλάπες», μεγέθους τηλεφωνικού θαλάμου. Κάθε επεξεργαστής αποτελείται από τέσσερα τμήματα, οπότε ο αριθμός των επεξεργαστών φτάνει τελικά τις 295.000. Για τη λειτουργία μόνο του υπολογιστή απαιτούνται 2,2 Megawatt, ενώ για να λειτουργήσει η όλη αίθουσα στην οποία έχει τοποθετηθεί 5,3 Megawatt.
Οι άλλοι δύο υπολογιστές που θα συνεργάζονται με τον «Γιουγκένε» είναι ο Juropa 2 και ο HPC-FF.
Πηγή: Der Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου