Πολλά ενδιαφέροντα είπε στην προχθεσινή του ομιλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Αυτά, βέβαια, περνάνε στα δελτία ειδήσεων με μια απλή αναφορά. Δεν πουλάνε… ή με αυτά ας μην ασχοληθούν οι πολίτες, δεν χρειάζεται, καλά είναι όπως είναι μπροστά στο… Μπανιστήρ Ντουλάπ. Αυτό που τους ενδιαφέρει… είναι τι θα γίνει με τις εκλογές, υπό ποια κυβέρνηση θα πάμε το φθινόπωρο για εμβολιασμό κατά της γρίπης (ποιοτική ή διαφορά;) κ.λπ.
Ας δούμε κάποια αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Καταρχήν, προς λύπην κάποιον, φέτος δεν είχαμε, την καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια, παρέλαση βραδινής τουαλέτας. Σε αυτό αναφέρθηκε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Παπούλιας, λέγοντας:
"Οι κοσμικότητες και οι δεξιώσεις είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει η συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου"
- Σχετικά με τη δημοκρατία:
"Η ποιότητα της δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των βασικών αναγκών της ζωή των πολλών".
Οι πολιτικοί που το άκουσαν κατάλαβαν τι ήθελε να πει… ο ποιητής;
- Αναφερόμενος στους αντιστασιακούς αγωνιστές κατά της χούντας:
"Αποτελούν την πλέον ισχυρή απόδειξη ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και φως και μεγαλείο. Οι αγώνες του ελληνικού λαού είναι ο πυρήνας της αισιοδοξίας που προκαλεί δημιουργικές δυνάμεις, αποβάλλει την ηττοπάθεια και φέρνει την αύρα ενός καλύτερου αύριου".
Τους χαρακτήρισε, μάλιστα, ως πρότυπο αναφοράς, γιατί έδωσαν πολλά, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.
- Σχετικά με την οικονομική κρίση:
¨Μια βεβαιότητα υπάρχει ότι η κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο απειλείται και η ανασφάλεια των πολλών εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις και προκαλεί φοβικά σύνδρομα. Η αγωνία κάθε νέου που αναζητά μάταια δουλειά, είναι η πρώτη ύλη αναπόφευκτων κοινωνικών εντάσεων. Η κρίση εμπιστοσύνης του κόσμου στο πολιτικό σύστημα είναι βαθιά. Όχι μόνο, γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή, ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη δημόσια διοίκηση παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας. Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε αναξιοκρατικά".
- Αναφορικά με την ελληνική κοινωνία:
"Χρειαζόμαστε επανακαθορισμό των κανόνων, τι είναι σωστό και τι λάθος, τι ενώνει το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον και τι κόσμο τελικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας".
- Για το Κυπριακό:
"Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση του προβλήματος με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η ΕΕ έχει ευθύνη να συμβάλει στη θεραπεία της πληγής αυτής που αποτελεί μια από τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού. Το κλειδί για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας, αλλά για την ώρα δεν διαπιστώνουμε βούληση υπέρβασης αναχρονιστικών αντιλήψεων και εθνικιστικής λογικής από τους Τούρκους. Αντίθετα παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και διαρκή προώθηση μονομερών ανιστόρητων διεκδικήσεων".
"Απατώνται όμως αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου