Αρθρογραφεί ο Δημήτρης Πράσσος, εφημερίδα «Κοινή Γνώμη»
Ο σκεπτικισμός των επιστημόνων
Την ίδια ώρα πάντως, η θεωρία για την επίδραση της Θηραϊκής ηφαιστειακής έκρηξης στην Κρήτη προκαλεί σκεπτικισμό, στους επιστημονικούς κύκλους της εποχής. Η εικασία ήταν ευλογοφανής, αλλά οι αρχαιολόγοι που εργάζονταν στην Κρήτη, είχαν αποτύχει να βρουν αδιάσειστες ενδείξεις. Ο Μαρινάτος όμως, τον Ιούνιο του 1967 επανέρχεται στο Ακρωτήρι και έχοντας μαζί του τον συνταξιούχο αρχιτέκτονα Werner Schlobcke και τη φιλόλογο - αρχαιολόγο Emily Vermeule (1928-2001) συνεχίζει ακάθεκτος την ανασκαφική δουλειά.
Είναι όμως δύσκολο να βρεθούν εργατικά χέρια, καθώς οι αγρότες του νησιού, έχουν ξεχυθεί στα χωράφια για τη συγκομιδή της μικρόκαρπης τομάτας. Ευτυχώς ένας καλλιεργημένος και αρχαιόφιλος ιδιοκτήτης ορυχείου «θηραϊκής γης», ο Χιωτόπουλος, παραχωρεί 40 έμπειρους εργάτες και η δουλειά ξεκινάει. Αυτοί οι εργάτες με τη μεγάλη εμπειρία στα ορυχεία, φαίνεται πως ήταν πολύτιμοι, για έναν ακόμα λόγο. Ο Μαρινάτος βρισκόταν μπροστά σε ένα δίλημμα: Μια τυπική ανασκαφή θα αποκάλυπτε μεν, αλλά ταυτόχρονα θα διατάρασσε ανεπανόρθωτα, την πόλη που για 3.500 χρόνια, ήταν κρυμμένη στην υπόλευκη σιωπή της ηφαιστειακής τέφρας. «Ευθύς από την αρχήν της ανασκαφής ελήφθη απόφασις να μη σκάψωμεν έν ακόμη από τα τόσα ερείπια των ανασκαφών. Αν εγίνετο αυτό, θα αφήναμεν οπίσω μας ένα άμορφον ερείπιον, όπως το μεγάλο ζώον, του οποίου τας σάρκας κατέφαγαν τα όρνεα». (Σπ. Mαρινάτος, «Θησαυροί της Θήρας», έκδοση Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος, Αθήναι 1972).
Έτσι επιλέγει μια λύση δαπανηρή και δύσκολη, αλλά πρωτοποριακή και σωτήρια. Διανοίγονται στοές στην ηφαιστειακή σποδό και οι υπόγειες διαδρομές διασχίζουν ένα υποβλητικό και μυστηριακό τοπίο. «Η μέθοδος παρουσιάζει τεχνικάς δυσκολίας και επιστημονικά μειονεκτήματα. Καταπλήσσει όμως με το δέος που δημιουργούν τα θαμμένα ερείπια. Δίδει την εντύπωσιν, ότι τα λίθινα φαντάσματα είναι ακόμη ζωντανά. Μέσα εις το ημίφως οι λιθόστρωτοι δρόμοι νομίζεις ότι εμψυχώνονται από τα βήματα των κατοίκων της άτυχης πόλεως» σημειώνει ο ανασκαφέας.
Τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά. «Έξι πίθοι ίστανται ακόμη όρθιοι κατά χώραν, τρεις άλλοι κατέκειντο εν τεμαχίοις εις το δάπεδον, όπως είχον καταπέσει […] Εκατοντάδες φακοειδών πηλίνων αγνύθων […] μια λίθινη λεκάνη σχήματος νεφρού είναι βυθισμένη εις το δάπεδον της εστίας» περιγράφει ο ίδιος. Η Vermeule υποστηρίζει, ότι παράλληλα άρχισαν να αποκαλύπτονται και οι πρώτες τοιχογραφίες. «Για φέτος, προτιμήσαμε όμως να προσποιηθούμε ότι δεν τις είδαμε και καλύψαμε την τάφρο για το χειμώνα» σημειώνει στο τεύχος Δεκεμβρίου 1967, της αμερικανικής επιθεώρησης «Atlantic Monthly». ( «The Promise of Thera»- Η υπόσχεση της Θήρας).
Οι μύθοι για την Ατλαντίδα
Σιγά- σιγά το Ακρωτήρι, αρχίζει να προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον, αν και όχι για τους λόγους που επιθυμούσε ο Μαρινάτος. Αιτία ήταν ο μύθος της «Χαμένης Ατλαντίδας» που πολλοί συνέδεαν με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Όπως επισημαίνει στο «Atlantic Monthly» η Vermeule, ήδη από το 1909 ήταν σύνηθες να συνδέονται τα «αλλόκοτα χαρακτηριστικά του πολιτισμού που βυθίστηκε, με τα παράξενα περιστατικά της «Εποχής του Χαλκού» στην Κρήτη». Οι πλατωνικές αναφορές για τις θυσίες ταύρων, τις ταυρομαχίες, τα πριγκιπικά λουτρά, και την απίστευτη πολυτέλεια των ανακτόρων, τροφοδοτούσαν αυτές τις ευφάνταστες εικασίες. «Οι «μη-Κρητικές» αναφορές, όπως οι μαρμάρινοι ναοί, οι ελέφαντες, οι τριήρεις, οι ορειχάλκινοι τοίχοι και τα χρυσά αγάλματα, αγνοήθηκαν επί μακρόν» παρατηρεί σκωπτικά η αρχαιολόγος. Επιπλέον, το 1960 προστέθηκε και η σοβαρή θεωρία που διατύπωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άγγελος Γαλανόπουλος, σύμφωνα με την οποία η «Χαμένη Ατλαντίδα» ταυτιζόταν με την προϊστορική Θήρα.
Έχοντας την πρώτη «συγκομιδή» ευρημάτων, ο Μαρινάτος πηγαίνει στην Αθήνα και κάνει τις αρχικές ανακοινώσεις. Όμως ο Mavor ήταν ασυγκράτητος. Επιστρέφοντας στη Βοστώνη, ανακοινώνει θριαμβικά τη μεγάλη ανακάλυψη. Καθώς είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι πλατωνικοί διάλογοι («Τίμαιος» και «Κριτίας») περί «Ατλαντίδας» αποτυπώνουν μια αδιάψευστη ιστορική αλήθεια, εξάπτει τη φαντασία των συμπατριωτών του. Την επόμενη μέρα, ο αμερικανικός τύπος οργίασε. « Η Χαμένη Ατλαντίδα Βρέθηκε» και «Πόλη θαμμένη για 3400 χρόνια, αποκαλύφθηκε από αμερικανούς επιστήμονες» ήταν οι πιο χαρακτηριστικοί τίτλοι. «Ήταν η ράθυμη και ανόητη εποχή της μεταπολεμικής νηνεμίας, έτσι ο Τύπος διόγκωνε τα αποτελέσματα. Κάθε χρόνο ανακαλύπτονταν ντουζίνες θαμμένων πόλεων, αλλά ο συνδυασμός της Ατλαντίδας με την Πομπηία, την έκαναν (σ.σ την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου) να μοιάζει ξεχωριστή –που όντως ήταν, αλλά όχι με του όρους του Τύπου» σημειώνει πικρόχολα η Vermeule.
Ο Μαρινάτος, εξοργίζεται από τη «χολιγουντιανή» τροπή που παίρνει η επιστημονική έρευνα. Παρά το γεγονός, ότι οι «ακροβασίες» του Mavor, υπόσχονται αύξηση των αμερικανικών δωρεών για τη συνέχιση της ανασκαφής, διακόπτει κάθε σχέση μαζί του. «Ούτε τα ωκεανογραφικά του ταλέντα, ούτε η «Χαμένη Ατλαντίδα» ήταν πλέον ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα» ανακοινώνει ψυχρά –σύμφωνα με τη Vermeule - στον ονειροπόλο Αμερικανό. Άλλωστε ο ίδιος δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει πως οποιαδήποτε «απόπειρα σύνδεσης των ευρημάτων του Ακρωτηρίου με τις ιστορίες για τη μυθική Ατλαντίδα ήταν ανεύθυνη» (Vermeule- The Promise of Thera). Αλλά ο Mavor δε σταμάτησε να υποστηρίζει την εικασία του. Την αποτύπωσε μάλιστα και στο βιβλίο «Voyage to Atlantis» (Ταξίδι στην Ατλαντίδα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου