Στο Πότι της Γεωργίας έπιασαν λιμάνι οι σύγχρονοι Αργοναύτες. Τους υποδέχθηκαν οι αρχές της πόλης, εκατοντάδες πολίτες και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Βόλου
Στο Πότι, στη Γεωργία, που ταυτίζεται με την αρχαία Κολχίδα, έπιασε λιμάνι αργά το απόγευμα της Κυριακής η «Αργώ». Οι αρχές της πόλης και εκατοντάδες πολίτες, μαζί με αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Βόλου, παρακολούθησαν με συγκίνηση την «Αργώ» να πλησιάζει θριαμβευτικά. Οι πενήντα κωπηλάτες -σύγχρονοι Αργοναύτες- έσπρωχναν την ελληνική πεντηκόντορο προς την προβλήτα, υπό τους ήχους των σειρήνων των αγκυροβολημένων πλοίων, συνοδευόμενη από σκάφη του λιμενικού που σχημάτιζαν μια «ασπίδα» στη θάλασσα. Σε ένα ταξίδι γεμάτο συμβολισμούς, που ισορροπούσε μεταξύ μύθου και ιστορίας, η «Αργώ» έπιασε το λιμάνι της Κολχίδας μετά από 3.500 χρόνια, αυτή τη φορά όχι για να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας, αλλά για να μεταφέρει μήνυμα πολιτισμού, ειρήνης και συνεργασίας, σε μια περιοχή που έναν χρόνο πριν ήταν αποκλεισμένη από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.
Με την τριπλή ιδιότητα του α αντιπροέδρου της Βουλής, του προέδρου της επιτροπής φιλίας Ελλάδας - Γεωργίας και του βουλευτή Μαγνησίας, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής Γ. Σούρλας χαρακτήρισε την «Αργώ» σύμβολο της υπέρβασης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, της τόλμης, της ανδρείας και της δίψας των Ελλήνων να γνωρίσουν άλλους λαούς, ενώ ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης μίλησε για τη δικαίωση της πρωτοβουλίας του δήμου για την αναβίωση του μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Πότι έκανε λόγο για νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών, που χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Ακολούθησαν τα εγκαίνια μουσείου για την Αργοναυτική Εκστρατεία, στο οποίο η ελληνική αντιπροσωπεία δώρισε μια συλλογή φωτογραφιών από το περσινό πειραματικό ταξίδι στα νερά του Ιονίου.
«Η συγκίνηση ήταν έκδηλη, και την έβλεπες στα πρόσωπα όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των Γεωργιανών, καθώς ο μύθος της Αργοναυτικής Εκστρατείας έχει ενσωματωθεί και στην τοπική παράδοση», είπε στο «Εθνος» ο ναυπηγός και κυβερνήτης του πλοίου, Απ. Κούρτης.
Δύο μέρες πριν, το σκάφος είχε μπει θριαμβευτικά στο Μπατούμι, όπου το υποδέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι.
Και τα δύο λιμάνια κοσμεί στο εξής η σημαία του δήμου Βόλου με έμβλημα την «Αργώ», αλλά και από μια πέτρινη μνημειακή άγκυρα, δώρο της ελληνικής αποστολής.
Στο Μπατούμι φιλοξενήθηκε επιστημονικό συνέδριο για την «Αργώ», όπου Ελληνες και Γεωργιανοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί παρουσίασαν το ερευνητικό τους έργο, που αναζητεί ψήγματα πραγματικότητας στον μύθο.
Από τις ως τώρα αναλύσεις του χρυσού από τον θολωτό τάφο του περιφερειακού Βόλου προκύπτει πως είχε μαζευτεί από ποτάμι, και γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το ποτάμι της Κολχίδας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου