Ο Θεσσαλικός Κάμπος μετατρέπεται σε έρημο τοπίο εξαιτίας της ξηρασίας που επικρατεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Σε ορισμένα σημεία της διαδρομής του ποταμού Πηνειού δεν υπάρχει καθόλου νερό.
Τεράστια ζημιά προκαλούν τα παράνομα φράγματα που υπάρχουν στα Τρίκαλα και στη Καρδίτσα που συγκρατούν τα νερά από τη λίμνη Πλαστήρα. Με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αφανισμό 50,000 στρέμματα με βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα και βιομηχανική ντομάτα, σε 4 δήμους της Λάρισας.
Για την άρδευση των εν λόγω στρεμμάτων απαιτούνται καθημερινά 400,000 κ.μ. νερού από το δίκτυο του Πηνειού, αλλά το διαθέσιμο νερό σε ορισμένα χρονικά διαστήματα δεν ξεπερνά τις80,000 κ.μ.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται μη αναστρέψιμη και οι αγρότες μπροστά στο κίνδυνο να καταστραφούν οι σοδειές τους, έχουν αρχίσει και κάνουν γεωτρήσεις, οι οποίες βγάζουν υφάλμυρο νερό.
Στη λίμνη Πλαστήρα η κατάσταση που επικρατεί με την μείωση των υδάτων της είναι αρκετά σοβαρή, το ίδιο όμως συμβαίνει και στη λίμνη του Σμοκόβου στην Καρδίτσα.
Από τη λίμνη Πλαστήρα αρδεύονται περίπου 250,000 με καλλιέργειες και από τη λίμνη του Σμοκόβου άλλα 70,000 στρέμματα.
Το πρόβλημα στη λίμνη του Σμοκόβου είναι ότι η άρδευση γίνεται μέσα από χωμάτινες τάφρους, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμο νερό κατά τη διαδρομή.
Παράλληλα ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα είναι τα αμέτρητα παράνομα φράγματα που έχουν φτιάξει οι αγρότες, κυρίως των Τρικάλων, σε μήκος 40 χιλιομέτρων στο Πηνειό για να κατακρατούν το νερό. Είναι η πρώτη φορά που το νερό δεν φτάνει για τις ανάγκες του ποτίσματος του κάμπου στη Λάρισας.
Έτσι η ξηρασία που επικρατεί στις περιοχές του Θεσσαλικού Κάμπου θα οδηγήσει σε σταδιακή ερημοποίηση.
Σε εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαικού προγράμματος Moonrisesγια το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης για την Εκτίμηση του Κινδύνου της Ερημοποίησης», ανακοινώθηκαν ενδιαφέρονται στοιχεία.
Υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης αντιμετωπίζουν διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και η Θεσσαλία.
Η φετινή χρονιά θα είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων 50 χρόνων για τους αγρότες, δήλωσε ο καθηγητής Αγρομετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Δαλέζιος, ενώ ακλουθούν πιο δυσοίωνες προβλέψεις, αφού αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων στη Μεσόγειο, μέσα στον αιώνα κατά 20%.
Πηγή: econews.gr / Λ. Σπυρέλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου