20/7/09

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ: Ισχυρή η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα

The Guardian Ιούν. 06,2008
1) Εθεωρείτο ότι στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν λίγο καλύτερα από δούλους, η εργασία μας αποδεικνύει ότι η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη.
2) Μέχρι πρόσφατα η ερμηνεία της αρχαίας Ελλάδας ήταν έργο αρχαιολόγων της περασμένης γενιάς, οι οποίοι ήταν κυρίως άνδρες και ερμήνευαν με ανδρική ματιά.
Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα είχαν ισχύ και διαδραμάτιζαν, συχνά, σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις του κράτους. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ερχόμενοι σε αντίθεση με την κρατούσα μέχρι τώρα άποψη, σύμφωνα με την οποία η αρχαιοελληνική κοινωνία θεωρούσε τις γυναίκες λίγο καλύτερες από τους δούλους. «Εθεωρείτο ότι στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν λίγο καλύτερα από δούλους», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Τέρι Μπράουν και συμπληρώνει, «Η εργασία μας αποδεικνύει ότι η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη». Ο πρώτος που πραγματοποίησε ανασκαφές στις Μυκήνες ήταν ο διάσημος αρχαιολόγος και κατά κάποιους άλλους τυχοδιώκτης, Ερρίκος Σλήμαν, ο οποίος ανακάλυψε πλούσιους σε ευρήματα τάφους με οστά και νεκρικές μάσκες από χρυσό. «Ανακάλυψα τους τάφους του Αγαμέμνονα, του Ευρυμέδοντα και των συντρόφων τους, οι οποίοι σφαγιάστηκαν κατά τη διάρκεια ενός δείπνου από την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της, τον Αίγισθο», είχε πει ο πάντα ευφάνταστος Σλήμαν στον τότε βασιλιά της Ελλάδας. Έκτοτε οι Μυκήνες έχουν αποδειχθεί για την επιστημονική κοινότητα ένας πραγματικός αρχαιολογικός θησαυρός. Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια σειρά από νέες τεχνικές. Ανάμεσά τους και οι επιστήμονες Τζον Πραγκ και Ρίτσαρντ Νιβ, οι οποίοι, με βάση τους σκελετούς που βρέθηκαν στους τάφους, κατόρθωσαν να αναδημιουργήσουν τα πρόσωπα των νεκρών. Οι εικόνες που μας έδωσαν οι Πραγκ και Νιβ είναι οι εικόνες των πρώτων βασιλέων της πρώτης πόλης-κράτους της Ευρώπης. Ωστόσο, τώρα οι γενετιστές προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα, καθώς κατόρθωσαν να απομονώσουν DNA από τα οστά 22 εκ των 35 σκελετών. Για δύο εξ αυτών, οι οποίοι ανήκαν σε έναν άνδρα και μια γυναίκα που μέχρι τώρα εθεωρούντο σύζυγοι, οι επιστήμονες, διά του ελέγχου του DNA, αποφάνθηκαν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για αδελφό και αδελφή. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Μπράουν, παλαιότερα πίστευαν ότι η γυναίκα είχε ταφεί στον συγκεκριμένο τάφο γιατί θεωρούσαν ότι ήταν η σύζυγος ενός ισχυρού άνδρα, άποψη που συνδυαζόταν με τη επικρατούσα θεωρία ότι στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες ασκούσαν ελάχιστη επιρροή στους συζύγους τους. Η ανακάλυψή μας όμως αποδεικνύει ότι άνδρες και γυναίκες είχαν ίση ισχύ, προσθέτει. Το πρόβλημα, επισημαίνει, είναι ότι μέχρι πρόσφατα η ερμηνεία της αρχαίας Ελλάδας ήταν έργο των αρχαιολόγων της προηγούμενης γενιάς, οι οποίοι ήταν κυρίως άνδρες και ερμήνευαν τα ευρήματά τους από ανδρική ματιά. Αυτό σιγά σιγά αλλάζει και οι γυναίκες και ο ρόλος τους στην αρχαία Ελλάδα επανεξετάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου