23/7/09

Ολυμπιακοί Αγώνες

Σχετικά με το ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρονται δύο μύθοι. Ο πρώτος είναι ο μύθος του Πέλοπα, από τον οποίο πήρε και το όνομά της η Πελοπόννησος (νησί το Πέλοπα. ) Σύμφωνα με το μύθο, ο βασιλιάς Οινόμαος της Πίσας, κάλεσε σε αγώνα αρματοδρομίας τους μνηστήρες της κόρης του, της Ιπποδάμειας. Όποιος τον κέρδιζε, θα έπαιρνε την Ιπποδάμεια για γυναίκα του ενώ όποιος έχανε… έχανε και το κεφάλι του! Ο Πέλοπας, πρίγκιπας της μικρασιατικής Λυδιας ήταν ένας από τους μνηστήρες. Με τη βοήθεια του ηνίοχού του Μυρτίλου, κατέστρωσε ένα σχέδιο για να νικήσει τον Οινόμαο στην αρματοδρομία, σαμποτάροντας το άρμα του. Έτσι, ο Πέλοπας επικράτησε στην αρματοδρομία, όταν το άρμα του Οινόμαου ανατράπηκε σκοτώνοντάς τον. Ο Πέλοπας παντρεύτηκε την Ιπποδάμεια και για να γιορτάσει τη νίκη του, καθιέρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σύμφωνα με το δεύτερο μύθο οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθιερώθηκαν από τον Ηρακλή. Στον πέμπτο άθλο του, συμφώνησε με τον βασιλιά Αυγέα της Ηλείας να καθαρίσει τους στάβλους του, με αντάλλαγμα το ένα δέκατο των αγελάδων του. Ο Αυγέας δεν τήρησε την υπόσχεσή του και ο Ηρακλής του κήρυξε πόλεμο, που κέρδισε. Μετά από τη νίκη, και προς τιμή του πατέρα του Δία, ο Ηρακλής καθιέρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Πρώτη Ολυμπιάδα θεωρείται αυτή που έγινε το 776 π.Χ., με τους αγώνες να γίνονται ανά τετραετία, ενώ συγχρόνως έχουμε καταγραφή των ολυμπιονικών, με πρώτο ολυμπιονίκη τον Κόροιβο τον Ηλείο, ο οποίος νίκησε στο αγώνισμα δρόμου σταδίου. Δικαίωμα συμμετοχής μόνο ελεύθεροι Έλληνες πολίτες. Αργότερα, με την επικράτηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, απέκτησαν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι πολίτες της αυτοκρατορίας.
Διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων
Η διάρκεια τους μέχρι το 472 π.Χ. ήταν μία ημέρα. Από το 472 π.Χ. διαρκούσαν τρεις ημέρες, ενώ από το 468 π.Χ. η διάρκεια τους έφθανε τις πέντε ημέρες.
Αγωνίσματα
Το 776 π.Χ., στους αγώνες έγινε μόνο το αγώνισμα του δρόμου σταδίου. Ήταν δρόμος ίσος με το μήκος του σταδίου, δηλαδή 192,27 μέτρα. Το 724 π.Χ., προστέθηκε ο δίαυλος δρόμος, που ήταν δύο φορές το μήκος του σταδίου, κάτι σαν τα σημερινά 400 μέτρα. Το 720 π.Χ., προστέθηκε ο δόλιχος δρόμος, είκοσι ή είκοσι τέσσαρες φορές το μήκος του σταδίου.
Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα αγωνίσματα όπως: πάλη, πένταθλο (δρόμος, δίσκος, ακόντιο, άλμα και πάλη), πυγμαχία, αρματοδρομία Τεθρίππου - το Παγκράτιο Ανδρών (αγώνισμα μεταξύ πάλης και πυγμής) το αγώνισμα του ίππου κέλητος (αγώνας με άλογο ιππασίας) κ.ά
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κράτησαν μέχρι το 394 μ.Χ. (1170 έτη) όταν καταργήθηκαν ως ειδωλολατρική τελετή από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο Α΄.
Γυναίκα και Ολυμπιακοί Αγώνες
Στους Αγώνες η είσοδος γυναικών στο στάδιο ήταν απαγορευμένη και η τιμωρία για παράβαση ήταν η αυτόματη θανατική καταδίκη με κατακρημνισμό από το όρος Τυπαίο. Μόνο η Καλλιπάτειρα, κόρη του Ολυμπιονίκη πυγμάχου Διαγόρα του Ρόδιου μπόρεσε να παρακολουθήσει τους αγώνες, χωρίς να καταδικαστεί. Οι κριτές της έδειξαν επιείκεια, λόγω της "ολυμπιακής" καταγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου