24/7/09

Ζεύγος Curie (Πέτρος και Μαρία Κιουρί)

Διάσημο ζεύγος επιστημόνων, που έδωσαν με τις ανακαλύψεις τους και τις έρευνες γύρω από τη φυσική και τον ηλεκτρισμό, καινούρια ώθηση στη φυσική επιστήμη του 19ου και 20ου αι.
Κιουρί Πέτρος: (1859 - 1906)
Ήταν Γάλλος που σπούδασε στη Σορβόννη φυσική. Φοιτητής ακόμη άρχισε τις έρευνές του και μαζί με τον αδελφό του Παύλο ανακάλυψε το 1880 τον πιεζοηλεκτρισμό. Το 1895 έγινε διδάκτορας στη Σορβόννη και το 1907 κατέλαβε στο ίδιο πανεπιστήμιο την έδρα της γενικής φυσικής. Ονομάστηκε και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Παρισιού. Ήταν απ' τους αξιόλογους επιστήμονες και αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή του στην έρευνα. Οι πιο σπουδαίες μελέτες του είναι: "Μελέτη για το μήκος των θερμογόνων ρευμάτων", που την ολοκλήρωσε με τη συνεργασία του με τον Ντεσαίν, "Για την αμοιβαία σχέση του φαινομένου της ηλεκτρικής διαστολής των κρυστάλλων", με τη συνεργασία του αδελφού του.
Ο ίδιος ανακάλυψε, με τη βοήθεια της γυναίκας του, το πολώνιο και, με συνεργάτη τον Μπεμόν, το ράδιο.
Διαμόρφωσε το ηλεκτρόμετρο, ένα συμπυκνωτή κ.ά. Τιμήθηκε το 1904 με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.
Κιουρί Μαρία (1867 - 1934)
Ήταν πολωνικής καταγωγής, επιστήμονας της φυσικής (το γένος Σκλοντόφσκα), που αναγκάστηκε να εκπατριστεί στο Παρίσι εξαιτίας της ανάμειξής της στο επαναστατικό κίνημα της Πολωνίας. Εκεί γνώρισε τον Κιουρί, κι έγινε σύζυγός του και πολύτιμος συνεργάτης του στον επιστημονικό τομέα. Ήταν φαινόμενο γυναίκας - επιστήμονα και θεωρείται ισότιμη με το σύζυγό της. Μαζί έκαναν αρκετές ανακαλύψεις και μαζί διακρίθηκαν και τιμήθηκαν για αυτές. Η Μαρία Κιουρί συνέχισε να εργάζεται και να προσφέρει στην υπόθεση της επιστήμης και μετά το θάνατο του Πέτρου Κιουρί. Η Μαρία Κιουρί τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1911.
Με δικές της ενέργειες ιδρύθηκαν στο Παρίσι ινστιτούτο ραδίου και στη Βαρσοβία εργαστήριο ακτινενέργειας.
Το 1903 το ζεύγος Κιουρί τιμήθηκε με το μετάλλιο Νταίβις, Προς τιμή τους ιδρύθηκαν και υποτροφίες.
Πηγή: LivePedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου