Υιοθετήθηκε νόμος στο Αφγανιστάν που ορίζει πως ο σύζυγος μπορεί να στερήσει από τη σύζυγο την τροφή, εάν εκείνη αρνηθεί να έλθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (HRW). Όπως αναφέρει η οργάνωση, η οποία κάνει λόγο για προεκλογικό τέχνασμα του προέδρου Χαμίντ Καρζάι ενόψει των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου στις οποίες είναι υποψήφιος, ο νόμος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 27 Ιουλίου.
Το Αφγανιστάν υιοθέτησε ένα νόμο που θεσμοθετεί τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών της σιιτικής μειονότητας, ορίζοντας ότι ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να στερήσει από τη σύζυγο την τροφή, εάν αυτή αρνηθεί να έλθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Η κυβέρνηση δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση για την υπογραφή του νομοθετήματος, ούτε ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό της ενέργειάς της.
Ενας ανάλογος νόμος είχε ψηφιστεί το Μαρτιο αλλά αποσύρθηκε λόγω των έντονων διεθνών αντιδράσεων. Όπως εξηγεί ακόμη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο νόμος αυτός είναι παραλλαγή ενός άλλου που είχε ψηφιστεί από το αφγανικό κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο και υπογραφεί από τον πρόεδρο Καρζάι, αλλά δεν τέθηκε σε ισχύ, καθώς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφγανικών και διεθνών οργανώσεων, που κατήγγειλαν ότι πρόκειται για νομιμοποίηση της οικογενειακής βίας.
Ο νέος νόμος προβλέπει ότι ένας σύζυγος έχει το δικαίωμα να διακόψει την υλική υποστήριξη από τη σύζυγό του, συμπεριλαμβανομένης και της τροφής, εάν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του απαιτήσεις. Ορίζει ακόμα ότι τα παιδιά τίθενται πάντα υπό την κηδεμονία του πατέρα ή του παπού. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ορίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να ζητήσουν την άδεια του συζύγου τους για να εργασθούν, ενώ επιτρέπει σε ένα βιαστή να αποφύγει κάθε δίωξη, εάν καταβάλει το "χρήμα του αίματος" στη γυναίκα που υπέστη τον βιασμό.
ον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος Καρζάι ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο που είχε υπογράψει ο ίδιος τον Μάρτιο, μετά τις διαμαρτυρίες των αφγανικών και διεθνών οργανώσεων που κατήγγειλαν ότι το νομοθέτημα αυτό θεσμοθετεί για τις γυναίκες της σιιτικής μειονότητας περιορισμούς αντάξιους του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Οι διαμαρτυρίες προήλθαν κυρίως από χώρες οι οποίες εμπλέκονται στρατιωτικά στο πλαίσιο της διεθνούς δύναμης που υποστηρίζει την κυβέρνηση Καρζάι αλλά και είναι εκ των κατεξοχήν οικονομικών υποστηρικτών της ασιατικής χώρας.
"Θεωρώ αυτό το νόμο αποκρουστικό", είχε δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια μιας διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. "Υπολογίζουμε στην απόσυρση αυτού του νόμου, διότι είναι απαράδεκτος", είχε δηλώσει από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ. Απαντώντας στις διαμαρτυρίες ο Χαμίντ Καρζάι δήλωσε το Μάιο ότι τα άρθρα που παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να αποσυρθούν.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου