Οι επιστήμονες του Εθνικού Συμβουλίου έκριναν ότι δεν συντρέχει λόγος αναβολής της έναρξης της σχολικής χρονιάς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ
Μετά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς κανονικά αναμένεται να ανοίξουν και τα σχολεία, σύμφωνα με την πρώτη ανεπίσημη εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης. Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι οι επιστήμονες του Εθνικού Συμβουλίου έκριναν πως δεν συντρέχει λόγος αναβολής της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και αποφάνθηκαν ότι είναι απαραίτητο να διατυπωθούν συγκεκριμένες οδηγίες με βάση τις οποίες θα αποφασίζεται κατά περίπτωση κλείσιμο των σχολείων αν υπάρξει ανάγκη. Οι επίσημες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο και αφού θα έχει συγκληθεί η ολομέλεια του Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη 20 Αυγούστου.
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής συζητήθηκε επίσης ανεπισήμως το ζήτημα των ομάδων του πληθυσμού που θα λάβουν κατά προτεραιότητα το πανδημικό εμβόλιο μόλις κυκλοφορήσει. Τονίστηκε ότι οι έγκυοι γυναίκες και οι γιατροί θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα των εμβολιασμών, καθώς και τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για προσβολή από τη νέα γρίπη, αλλά και για εμφάνιση επιπλοκών εξαιτίας της (ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι). Στη λίστα αυτή εισήχθη και άλλη μία ομάδα, καθώς οι επιστήμονες ακολούθησαν τις οδηγίες που έχουν εκδώσει για το θέμα τα αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC): αυτή αφορά τα άτομα που φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στη συνεδρίαση της ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να διατυπωθεί και η επίσημη εισήγηση του Συμβουλίου προς τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο.
Συζήτηση έγινε και για το θέμα των τεστ ταχείας διάγνωσης μετά τη δημοσίευση επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι αυτά είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας. Αποφασίστηκε να εκδοθούν ειδικές οδηγίες σχετικά με το πότε και το πώς θα διεξάγονται αυτά τα τεστ, με δεδομένο μάλιστα ότι πιθανότατα δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, δημιουργείται επίσης λίστα οδηγιών για τους κανόνες λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών σε θέματα υγιεινής για την πρόληψη της νέας γρίπης. Οι κανόνες αυτοί οφείλουν να είναι ακριβείς και σαφείς δεδομένου ότι αφορούν παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Είναι απορίας άξιον βέβαια το πώς θα τηρηθούν τόσο αυστηροί κανόνες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όταν υπάρχει ήδη μεγάλη έλλειψη προσωπικού για τη φύλαξη των παιδιών, η οποία μάλλον δεν αφήνει περιθώριο σε... πολυτέλειες όπως οι ειδικές συστάσεις υγιεινής λόγω της νέας γρίπης. Σ ε άλλες περιοχές του πλανήτη αποφασίζεται πάντως το κλείσιμο των σχολείων υπό τον φόβο του Η1Ν1. Στη Βομβάη της Ινδίας ελήφθη απόφαση για κλείσιμο των σχολείων καθώς και άλλων χώρων συνάθροισης, όπως οι καφετέριες και τα μπαρ, για επτά ημέρες μετά την αύξηση των θανάτων στην περιοχή εξαιτίας της νέας γρίπης. Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις συστάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να παραμείνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανοιχτά. Στη Γαλλία συζητείται το ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων σε περίπτωση γενικευμένης πανδημίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της χώρας κ. Λικ Σατέλ στην εφημερίδα «Le Figaro». Ο γάλλος υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι σε περίπτωση που τα σχολεία κλείσουν συζητείται το ενδεχόμενο πιθανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσω της κρατικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
Η εξέλιξη του ιού
Oσον αφορά την εξέλιξη του ιού, τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας ανήλθαν σε 1.424. Οπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, μεταξύ 5ης και 10ης Αυγούστου επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 422 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο αυτών των κρουσμάτων μόνο 442 αφορούν ταξιδιώτες, ενώ σχεδόν τα μισά (636) έχουν άγνωστη αιτία μόλυνσης. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί τη διάδοση του ιού εντός της χώρας, καθώς και ότι, όπως αναφέρουν πολλοί ειδικοί, είναι πολύ περισσότερα τα μη καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου. Η Αττική συνεχίζει να παραμένει «πρωταθλήτρια» σε ό,τι αφορά τα κρούσματα της νέας γρίπης με 684, ενώ ακολουθούν η Κρήτη με 203, τα Ιόνια Νησιά με 146 και η Κεντρική Μακεδονία με 115.
ΜΕΛΕΤΗ
Πιθανόν ήπια η πανδημία το φθινόπωρο
Μπορεί όλοι να κάνουν λόγο για το νέο, σφοδρότερο κύμα της πανδημίας το οποίο αναμένεται να «χτυπήσει» από το ερχόμενο φθινόπωρο, ωστόσο μια νέα μελέτη σκορπά αισιοδοξία, καθώς δείχνει ότι δεν είναι απαραίτητο αυτό το δριμύ κύμα να κάνει την εμφάνισή του. Ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Νόσους των ΗΠΑ αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα πως το σχετικώς ήπιο κύμα γρίπης του Η1Ν1 που βιώνουμε αποτελεί προάγγελο ενός ισχυρότερου ξεσπάσματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς η άποψη ότι των σοβαρών πανδημιών γρίπης προηγείται ένα ηπιότερο κύμα δημιουργήθηκε ύστερα από αναφορές που αφορούσαν αποκλειστικώς την πανδημία ισπανικής γρίπης του 1918-1919, η οποία άφησε πίσω της περισσότερα από 50 εκατομμύρια θύματα. Ωστόσο αυτή η άποψη δεν ενισχύεται από στοιχεία σχετικά με άλλες πανδημίες, τονίζουν οι ειδικοί οι οποίοι ανέλυσαν τα δεδομένα σχετικά με 14 διαφορετικές πανδημίες και επιδημίες γρίπης που ξέσπασαν τα τελευταία 500 χρόνια. Οπως συγκεκριμένα διαπίστωσαν, οι πανδημίες γρίπης παρουσιάζουν πολλά και διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας και καθεμία εξ αυτών ακολουθεί τους δικούς της κανόνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο άλλες πανδημίες γρίπης του 20ού αιώνα εκτός από εκείνη της ισπανικής, αυτές του 1957 και του 1968, έκαναν μία μόνο εποχική εμφάνιση και δεν έλαβαν σοβαρότερη μορφή αργότερα. «Ο,τι συνέβη με την πανδημία του 1918 αποδεικνύεται πως ήταν μεμονωμένο γεγονός. Είναι η μόνη φορά σε διάστημα 500 ετών που παρουσιάστηκε ένα τέτοιο μοτίβο δραστηριότητας» ανέφερε ο δρ Ντέιβιντ Μόρενς που ηγήθηκε της μελέτης.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΥ
Τamiflu μόνο σε σοβαρά κρούσματα
Νέες οδηγίες σχετικά με τη λήψη του Τamiflu εξέδωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οπως αναφέρεται σε αυτές, το αντι-ιικό φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται μόνο από τους ενηλίκους και τα παιδιά που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα νέας γρίπης ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών εξαιτίας μόλυνσης με τον Η1Ν1. Οι υγιείς ενήλικοι και τα παιδιά με ήπια συμπτώματα γρίπης δεν πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο, συνιστούν οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ. Οι οδηγίες αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση βρετανικής μελέτης σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνεται συντηρητική χορήγηση των αντι-ιικών φαρμάκων στα παιδιά. Από τη μελέτη αυτή προέκυψε ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά προλαμβάνουν τις επιπλοκές, ενώ την ίδια στιγμή συνδέονται με παρενέργειες.
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου