28/8/09

Γερμανία: Έγιναν διδάκτορες με δωροδοκία

Φοιτητές απέκτησαν διδακτορικά πληρώνοντας ως και 20.000 ευρώ σε καθηγητές
Γερμανοί φοιτητές, με επιδόσεις κάτω του μετρίου, πλήρωναν χιλιάδες ευρώ σε καθηγητές για να αποκτήσουν διδακτορικά διπλώματα. Τουλάχιστον 100 πανεπιστημιακοί ανακρίνονται από εισαγγελείς στην Κολονία, στο πλαίσιο της έρευνας.
Οι φοιτητές κατέβαλαν από 4.000 ως και 20.000 ευρώ σε εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών, η οποία έδινε τα χρήματα σε καθηγητές ώστε να λάβουν οι πελάτες της τα διπλώματά τους. Οπως έγινε γνωστό από την ανάκριση, οι καθηγητές χρησιμοποιούσαν τα ποσά για να επισκευάσουν τις κατοικίες τους, για την αγορά αυτοκινήτων και για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας της Κολωνίας Γκίντερ Φελντ στα αρχεία της εταιρείας Scientific Counselling.
Η εταιρεία έκλεισε πέρυσι. Μέρος των αρχείων της είχε κατασχεθεί από την αστυνομία, αλλά μόλις τώρα άρχισαν να διερευνούνται οι υποθέσεις δωροδοκίας. Φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι της Scientific Counselling έφερναν εδώ και χρόνια σε επαφή τους διδάσκοντες με τους υποψήφιους διδάκτορες και μεσολαβούσαν για να αποκτήσουν, με το αζημίωτο, τους πολυπόθητους τίτλους. Στη Γερμανία ο τίτλος του δόκτορος έχει τεράστιο κύρος. Ολοι οι κάτοχοι διδακτορικών εξακολουθούν να προσφωνούνται «Ηerr» ή «Frau Doktor».
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου