13/8/09

Ελευθέρωσαν χιλιάδες μινκ που έσπειραν τον πανικό

Ελευθέρωσαν χιλιάδες μινκ που έσπειραν τον πανικό

8.000 μικρόσωμα γουνοφόρα ζώα ελευθέρωσαν από δύο φάρμες οι ακτιβιστές. Δαγκώθηκε 4χρονο κοριτσάκι στο πόδι. «Είναι σαρκοβόρα», λέει ο δήμαρχος.

Χιλιάδες γουνοφόρα ζώα βιζόν (ή μινκ όπως είναι αλλιώς γνωστά) απελευθερώθηκαν από δύο φάρμες στο Ασκιο Κοζάνη, ύστερα από ενέργειες οικολόγων ακτιβιστών της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Μαύρα Κοράκια», σπέρνοντας τον πανικό στην περιοχή, αφού ήδη ένα από αυτά επιτέθηκε και δάγκωσε στο πόδι τετράχρονο κοριτσάκι.
Είναι η δεύτερη παρόμοια ενέργεια που γίνεται στη χώρα μας και στην περιοχή μετά το χτύπημα της ίδιας οργάνωσης τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε εισέβαλαν σε μια φάρμα στη Σιάτιστα και απελευθέρωσαν από τα κλουβιά 6.000 γουνοφόρα ζώα.
Από τις δύο μονάδες στο Ασκιο αυτήν τη φορά απελευθέρωσαν από τα κλουβιά τους περίπου 8.000 μικρόσωμα γουνοφόρα ζώα, που εκτρέφονται για να σφαχτούν και να γδαρθούν ώστε να γίνουν οι γνωστές γούνες. Ολοι οι γουνοποιοί της ευρύτερης περιοχής έχουν ξαμοληθεί και βοηθούν από το πρωί της Δευτέρας για να μαζέψουν τα βιζόν.
Τα περισσότερα βιζόν συγκεντρώθηκαν ήδη και μπήκαν μέσα στα κλουβιά, αλλά εκφράζονται φόβοι πως δεν θα επιζήσουν όλα, καθώς εμφανίζουν κανιβαλιστική συμπεριφορά και αλληλοτρώγονται, όταν διαπιστώσουν ότι δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Αλλωστε το ίδιο είχε γίνει και μ' αυτά της Σιάτιστας. Από τα 6.000 βρέθηκαν τότε τα 4.500, όμως στη συνέχεια αποδεκατίστηκε μεγάλο μέρος λόγω της κανιβαλιστικής τους συμπεριφοράς.
Το νέο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη θέση Καλονέρι του Δήμου Ασκίου. «Οι δράστες γνώριζαν πολύ καλά τις κινήσεις μας και περίμεναν να φύγουμε από τη μονάδα. Οπως και την πρώτη φορά, έτσι και τώρα επέλεξαν ένα βράδυ Κυριακής με ψιλόβροχο. Εσπασαν ένα τμήμα της περίφραξης, μπήκαν στη φάρμα και άνοιξαν όλα τα κλουβιά. Πάνω από 7.000 βιζόν έφυγαν στα χωράφια», είπε στο «Εθνος», ο ιδιοκτήτης της μίας φάρμας, Μηνάς Μηγιάκας.
Στη συνέχεια οι άγνωστοι πήγαν και στη διπλανή φάρμα του Νικόλαου Κουτσή, από όπου απελευθέρωσαν 4.500 γουνοφόρα ζώα, όμως μόνο 1.000 κατάφεραν να περάσουν από την περίφραξη και να διαφύγουν.
«Εμείς φεύγουμε, καλό χειμώνα», «Τα μινκ σας εύχονται καλό χειμώνα», «Είστε κανίβαλοι», ήταν τα συνθήματα που έγραψαν στις φάρμες τα «Μαύρα Κοράκια», ενώ οι παραγωγοί μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού σύμφωνα με τον κ. Μηγιάκα για τον ίδιο η ζημιά ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.
Επιδρομή
Η επιδρομή των βιζόν έγινε γνωστή τη Δευτέρα το πρωί όταν αγρότες στον κάμπο του Ασκίου έβλεπαν χιλιάδες γουνοφόρα, μικρόσωμα ζωάκια να τρέχουν πανικόβλητα ανάμεσα στις καλαμποκιές.
Ο κ. Μηγιάκας κατάφερε να συγκεντρώσει με ειδικά γάντια πάνω από 5.000 ζώα και ο κ. Κουτσής σχεδόν 500. Αλλα τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν θανάσιμα παρασυρόμενα από αυτοκίνητα στους γύρω δρόμους, ενώ το μαρτύριό τους συνεχίζεται και μέσα στα κλουβιά.
«Τα βιζόν δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα στη φύση, γιατί δεν βρίσκουν τροφή. Δεν τρώνε τίποτε άλλο εκτός από ειδική τροφή που προμηθευόμαστε από εργοστάσιο στη Νεάπολη Κοζάνης. Το πιο σοβαρό όμως είναι η μεταξύ τους συμπεριφορά. Τα ζώα μπαίνουν ανάκατα μέσα στα κλουβιά. Δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε σε οικογένειες όπως τα είχαμε πριν, με αποτέλεσμα να αλληλοσκοτώνονται. Τα βιζόν αναπτύσσουν κανιβαλιστική συμπεριφορά, δεν αντέχουν το ένα το άλλο. Εκατοντάδες βγάζω δαγκωμένα και νεκρά κάθε μέρα», μας είπε ο κ. Μηγιάκας.
Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος της αιμομειξίας μεταξύ των ζώων, γεγονός που έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ποιότητα της γούνας.
Αυτή την περίοδο τα ζώα είναι ακόμη νεαρά και το δέρμα τους δεν είναι κατάλληλο για αξιοποίηση, έτσι δεν μπορούν να οδηγηθούν στη σφαγή. Οι παραγωγοί πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο για να μεγαλώσει το τρίχωμα και «να ωριμάσει», όπως λένε στη γλώσσα τους, το δέρμα, για να γδάρουν τα ζώα και να φτιάξουν τις γούνες.
Το πρωί της Δευτέρας κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση για τον εντοπισμό και το... μάντρωμα των βιζόν, ένα από τα μικρόσωμα ζωάκια βρέθηκε στην αυλή του Δημαρχείου Ασκίου. Ενα τετράχρονο κοριτσάκι που πήγε με τον παππού και τη γιαγιά του στο δημαρχείο για ένα πιστοποιητικό, επιχείρησε να το προσεγγίσει και εκείνο τη δάγκωσε στο πόδι. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, όπου διαπιστώθηκε ότι το τραύμα ήταν τελικά επιπόλαιο.
Ο δήμαρχος Ασκίου, Βασίλης Πάτρας, συνέστησε την προσοχή των κατοίκων και τους κάλεσε να μην τα πλησιάζουν, αφού όπως είπε «είναι σαρκοβόρα και επιτίθενται σε οικόσιτα ζώα και ανθρώπους».
«ΜΑΥΡΑ ΚΟΡΑΚΙΑ»
«Χτύπησαν» και τον περασμένο Δεκέμβριο
Ανάλογη επίθεση των ακτιβιστών με την επωνυμία «Μαύρα Κοράκια» είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο στη φάρμα του Λάζαρου Παπαχαρίση, στη Σιάτιστα, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος». Τότε αφέθηκαν ελεύθερα 6.000 ζωάκια και ο ιδιοκτήτης κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις τα 4.500, ενώ με συνθήματά τους οι δράστες είχαν ζητήσει «από το σινάφι των γουναράδων να πάρει την ευθύνη για τη γενοκτονία που διαπράττει καθημερινά».
Παρόμοιες ενέργειες γίνονται από οικολογικές και άλλες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, μάλιστα στην Ανατολική Γερμανία στο παρελθόν είχαν απελευθερωθεί πάνω από 17.000 βιζόν σε μία μόνο επιχείρηση.
Στην Κοζάνη και στη Σιάτιστα υπάρχουν σήμερα 35 εκτροφεία βιζόν που παράγουν πάνω από 45.000 δέρματα τον χρόνο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις γουνοποιίας, με το 95% της παραγωγής να απορροφάται από τη ρωσική αγορά.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου