7/9/09

«Μπλόκο» της Αλεσάντρα Μουσολίνι στην ταινία Φρανσέσκα

Ακυρώθηκαν, στη διάρκεια του Φεστιβάλ Βενετίας, οι πρώτες ανοιχτές προβολές της ταινίας Φρανσέσκα, που κατηγορεί την εγγονή του Μουσολίνι ότι «θέλει να σκοτώσει όλους τους Ρουμάνους», και καυτηριάζει στις ρατσιστικές απόψεις του δημάρχου της Βερόνας.
Η εταιρεία διανομής συμφώνησε να ακυρώσει τις προβολές που είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή και τη Δευτέρα σε σινεμά της Βενετίας, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την καταγγελία της βουλευτή Αλεσάντρα Μουσολίνι, η οποία αποκαλείται στην ταινία «σκύλα».
Εναντίον της εταιρείας διανομής έχει κινηθεί δικαστικά και ο δήμαρχος της Βερόνα Φλάβιο Τόσι, ο οποίος χαρακτηρίζεται στην ταινία «σκατοδήμαρχος», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το «μπλόκο» των δύο πολιτικών του κόμματος Μπερλουσκόνι δεν είναι πάντως οριστικό. «Θα υπερασπιστούμε ολόκληρο το έργο και την ελευθερία έκφρασης του δημιουργού. Σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε την ταινία στο σύνολό της » είπε στη La Repubblica εκπρόσωπος της εταιρείας διανομής Fandago.
Η Φρανσέσκα του Μπόμπι Παουνέσκου αναφέρεται σε μια Ρουμάνα που ονειρεύεται να μεταναστεύσει στην Ιταλία για να ανοίξει παιδικό σταθμό. Ο πατέρας της πρωταγωνίστριας κάνει τα επίμαχα σχόλια για τη Μουσολίνι και τον Τόσι στην αρχή της ιστορίας.
Όπως εξήγησε ο σκηνοθέτης, η εγγονή του Μουσολίνι είχε δηλώσει ότι οι Ρουμάνοι «έχουν το βιασμό στο DNA τους», ενώ ο Τόσι είχε δηλώσει πως θέλει να απαλλάξει τη Βερόνα από τους Ρουμάνους.
Η ταινία πρόλαβε πάντως να προβληθεί δύο φορές στο πλαίσιο του 66ου Φεστιβάλ της Βενετίας.
Ο Μάικλ Μουρ ξαναχτυπά
Οι καταστροφικές παρενέργειες της «ελεύθερης οικονομίας», που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, απασχολεί τον Μάικλ Μουρ στην ταινία Καπιταλισμός: Μια Ιστορία Έρωτα, η οποία γυρίστηκε πριν ξεσπάσει η πρόσφατη οικονομική κρίση και προβλήθηκε το Σάββατο στο Φεστιβάλ της Βενετίας.
Στον «Καπιταλισμό», ο Μουρ βασίζεται σε συνεντεύξεις και πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που υπέφεραν από τις αδίστακτες πρακτικές των τραπεζών.
«Χρειάζεται κάποια στιγμή να αντισταθεί κανείς, όπως ήδη κάποιοι το έχουν κάνει, όπως δείχνω στην ταινία μου γιατί αυτό που κάνουν οι τράπεζες δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο» είπε ο προκλητικός σκηνοθέτης.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο της Μόστρας ήταν πλούσιο σε ταινίες και διασημότητες . Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έφτασαν στο Λίντο ξεχώρισαν οι: Νίκολας Κέιτζ, Εύα Μέντες, Τζέιν Μπέρκιν, Ματ Ντέιμον, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τζορτζ Λούκας, Σλάλι Χόκινς, Μπεατρίς Νταλ, Τίντα Σουίντον, Τζον Τορτούρο, Πατρίς Σερό, Βέρνερ Χέρτσοκ και Στίβεν Σόντερμπεργκ.
Το απόγευμα του Σαββάτου, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο του Φεστιβάλ, ο Τζον Λάσιτερ και οι σκηνοθέτες της εταιρείας Pixar, τιμήθηκαν με το Χρυσό Λιοντάρι Καριέρας για τη σημαντική προσφορά τους στο χώρο του κινούμενου σχεδίου.
Από τις υπόλοιπες ταινίες, ξεχωρίζει η κινέζικη Accident του Σόι Τσέανγκ.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου