2/9/09

Πως λειτουργεί η τηλεόραση

Όλγα Μαστοράκη Α2

Η τηλεόραση αποτελείται από το ηλεκτρικό κανόνι, το σύστημα απόκλισης δέσμης, το μεταλλικό πλέγμα και την οθόνη. Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνιών με το οποίο εξασφαλίζεται η εκπομπή και η λήψη εικόνων κινητών ή ακίνητων σε συνδυασμό με τον ήχο.
Το όλο σύστημα λειτουργεί με την μετατροπή της φωτεινής ροής που εκπέμπουν τα διάφορα σημεία μιας εικόνας σε εναλλαγές ηλεκτρικού ρεύματος. Τα ρεύματα αυτά τροφοδοτούν την κεραία του πομπού που με την σειρά της θα δημιουργήσει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για να γίνει η λήψη του από το δέκτη. Επειδή η εκπομπή είναι διπλή, δηλαδή εκτός από την εικόνα υπάρχει και ο ήχος, ο δέκτης της τηλεοράσεως αποτελείται από διάφορες βαθμίδες που διαχωρίζει αυτά τα δύο. Για να δείξει η τηλεόραση εικόνα, τα ηλεκτρικά ρεύματα περνάνε από διάφορες φάσεις και με την βοήθεια εξαρτημάτων εκτελούν εργασίες για την λειτουργία της.
Η τηλεόραση χρησιμοποιείται με την μορφή του κλειστού κυκλώματος στην βιομηχανία, στα πανεπιστήμια, για την εκπαίδευση, για την παρακολούθηση χώρων κτλ. Η λήψη εικόνων γίνεται είτε στα τηλεοπτικά στούντιο είτε σε άλλους χώρους ή στην ύπαιθρο ανάλογα με τον τρόπο της εκπομπής. Τα προγράμματα χωρίζονται σε απ’ ευθείας ή μαγνητοσκοπημένα. Στα δεύτερα η εγγραφή γίνεται σε ειδικές μαγνητοταινίες.

Πηγή: Γυμνάσιο Πλατανιά (Ο Πλατανιάς είναι μια κοινότητα που βρίσκεται 10 χλ. δυτικά των Χανίων. Το Γυμνάσιο είναι κτισμένο στην δυτική άκρη του Πλατανιά μεταξύ της παλιάς Εθνικής οδού και της θάλασσας)

1 σχόλιο: