22/10/09

Εθισμένοι στο ίντερνετ 110.000 Ελληνες

Εθισμένο στο διαδίκτυο είναι το 1% των χρηστών του Internet στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 110.000 άτομα, με τα «θύματα» να εντοπίζονται κυρίως μεταξύ των εφήβων, όπου καταγράφονται ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας. Την ίδια στιγμή το 18% των Ελλήνων χρηστών εμφανίζουν περιοδικά ή συχνά προβλήματα, εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου.
Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση νοσηλευτών ψυχικής υγείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το φαινόμενο του εθισμού στο Internet λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς εκτός από τις δυσμενείς επιδράσεις στην ψυχική υγεία, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Αποτροπή
Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας το τρίμηνο 14 Ιουλίου -14 Οκτωβρίου απέτρεψε τις αυτοκτονίες 14 νέων ανθρώπων και συγκεκριμένα 13 Ελλήνων και ενός αλλοδαπού, εκ των οποίων οι 9 ανήλικοι και οι 5 ενήλικες. Ψυχολογικά προβλήματα που προέρχονται κυρίως από την ανεργία, οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις και άλλα παρόμοια είναι οι βασικές αιτίες που οι άνθρωποι αυτοί εκδήλωσαν μέσω ίντερνετ την επιθυμία τους να αυτοκτονήσουν.
Σε μια περίπτωση νεαρός μιλούσε με άλλους στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα έπαιρνε χάπια με αλκοόλ. Οι αστυνομικοί ειδοποίησαν τους δικούς του και σώθηκε την τελευταία στιγμή. Χθες η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την αυτοκτονία 26χρονου στη Λάρισα, ο οποίος είχε στείλει μήνυμα ότι θα αυτοκτονήσει και μάλιστα σε ζωντανό χρόνο μέσω κάμερας.
Μέσα σε 19 μήνες η Αστυνομία έχει παρέμβει σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις εφήβων, που ήθελαν να αυτοκτονήσουν με τη βοήθεια του διαδικτύου, 4 από τις οποίες αφορούσαν μόνο το α' τρίμηνο του 2008. Περίπου το 50% των Ελλήνων ηλικίας 20-50 ετών δηλώνει ότι κάνει χρήση του διαδικτύου περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα, σε αντίθεση με τα άτομα κάτω των 20 ετών, που επισκέπτονται το Internet το πολύ 3 ώρες την ημέρα.
Εθισμός
Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο εθισμός στο διαδίκτυο εντοπίζεται στο 8,2% των εφήβων χρηστών με χαμηλότερο ποσοστό στη Λάρισα 5,9% και υψηλότερο στο Βόλο 11,7%. Τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά υψηλότερα από το 1% στον εφηβικό πληθυσμό των Αθηνών, γεγονός που αποδεικνύει πως η επαρχία αντιμετωπίζει σοβαρότερο πρόβλημα.
Πηγή: Ημερησία (Δημήτρης Διαμαντίδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου