29/10/09

Χώρα παχύσαρκων σε μία 5ετία η Ελλάδα

Η παχυσαρκία οφείλεται για το 8%-10% των περιπτώσεων καρκίνου , αλλά και για 20 άλλες παθήσεις

Μέχρι και ένα κιλό το χρόνο «βάζουν» όσοι χρησιμοποιούν τηλεχειριστήρια και ασύρματες συσκευές τηλεφωνίας!
Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση τέτοιων συσκευών αυξάνει το σωματικό βάρος από μισό έως ένα κιλό, καθώς περιορίζει κατά περίπου 25 ώρες το περπάτημα ετησίως. Με δεδομένο ότι η κάθε ώρα περπατήματος σημαίνει απώλεια 113 - 226 θερμίδων για το άτομο, με τη χρήση των συγκεκριμένων μέσων δεν σπαταλούμε ενέργεια 2.800 έως 6.000 θερμίδων που σημαίνει μισό με ένα κιλό τον χρόνο. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων αυξάνουν διαρκώς.
Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία 5ετία παρατηρείται αύξηση κατά 20% των υπέρβαρων ατόμων και σήμερα η παχυσαρκία αφορά περισσότερους από έναν στους τρεις Έλληνες.

Στοιχεία
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας Δ. Κιόρτσης, και το μέλος της Εταιρείας, Δ. Παπάζογλου, με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας.
Οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στην αύξηση των μερίδων των φαγητών που καταναλώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Αυτό σημαίνει, είπαν, περισσότερες θερμίδες, οι οποίες για να «καούν» χρειάζεται εντονότερη σωματική άσκηση. Π.χ. για να «κάψει» ένα άτομο 250 θερμίδες χρειάζεται να σηκώνει βαράκια επί μιάμιση ώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, η παχυσαρκία ευθύνεται για το 8% έως 10% των περιπτώσεων καρκίνου, ενώ σχετίζεται στενά με περισσότερες από 20 άλλες παθήσεις (σακχαρώδη διαβήτη, στηθάγχη, έμφραγμα κ.ά.). Στο δυτικό κόσμο μάλιστα αποτελεί, μετά το κάπνισμα, τη δεύτερη αιτία των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο θάνατοι εκτιμάται ότι οφείλονται έμμεσα ή άμεσα στη νόσο.
Ανησυχητική
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, περισσότερο είναι η μη συνειδητοποίηση του μεγέθους και της έκτασης του προβλήματος από τους υπεύθυνους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ελάχιστα δυστυχώς διαθέσιμα εγκεκριμένα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας αντιμετωπίζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σαν lifestyle σκευάσματα.
Η παχυσαρκία στη Ελλάδα
Tο 8% - 10% των καρκινοπαθών στην ήπειρό μας «οφείλουν» την πάθησή τους στην παχυσαρκία
Tουλάχιστον 20 ασθένειες σχετίζονται με την παχυσαρκία (όπως σακχαρώδης διαβήτης, στηθάγχη, έμφραγμα, υπέρταση).
Στο δυτικό κόσμο η παχυσαρκία αποτελεί τη 2η αιτία των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Στην Eυρώπη ένα εκατομμύριο θάνατοι εκτιμάται ότι οφείλονται στη παχυσαρκία.
H παχυσαρκία σήμερα αφορά περισσότερο από έναν στους 3 Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου