ΤΟΥ LΑURΕΝΤ ZΕCCΗΙΝΙ
Λένε ότι η ειρήνη πρέπει να διδάσκεται στα παιδιά από νωρίς και μάλιστα μεθοδικά, στα σχολεία. Αραγε οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν πραγματικά την ειρήνη; Το ερώτημα τίθεται μετά από σωρεία αντιδράσεων τις οποίες «πυροδότησαν» και στις δύο πλευρές τα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας.
Στη Λωρίδα της Γάζας οι υπεύθυνοι της Χαμάς εξοργίστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι τα βιβλία Ιστορίας που ετοιμάστηκαν με ευθύνη της UΝRWΑ (η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης) περιείχαν ένα κεφάλαιο που αναφερόταν στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Η διεύθυνση της ισλαμιστικής οργάνωσης έστειλε αμέσως επιστολή στους αρμόδιους του ΟΗΕ ζητώντας την απόσυρση των βιβλίων που αναφέρονταν «στα ψεύδη που έχουν επινοήσει οι σιωνιστές» και τα οποία υποτίθεται ότι «ενισχύουν την αποδοχή της κατάληψης της Παλαιστίνης».
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με την παλαιστινιακή οργάνωση, εξήγησε ότι η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στα σχολεία εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας Διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 1948. Τίποτα όμως δεν άλλαξε και έτσι στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να διδάσκονται οι παλαιστίνιοι μαθητές τι έγινε εκείνη την εποχή.
Στην αντίπερα όχθη ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας Γκιντεόν Σάαρ αποφάσισε ότι από αυτή τη σχολική χρονιά δεν θα γίνεται πλέον καμία αναφορά στα εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται για τους άραβες μαθητές στη «Νakba». Για το σύνολο του αραβικού κόσμου αλλά κυρίως για τους Παλαιστινίους ο όρος αυτός, ο οποίος σημαίνει «καταστροφή», είναι συνυφασμένος με την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, δηλαδή με την εκδίωξη 750.000 παλαιστινίων προσφύγων το 1948 από τη γη των προγόνων τους.
«Αυτό που έζησαν οι Αραβες του Ισραήλ (σ.σ.: κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου ο οποίος ξέσπασε αμέσως μετά την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ) ήταν προφανώς μια τραγωδία. Ομως ο όρος αυτός ο οποίος είναι αντίστοιχος του Ολοκαυτώματος δεν θα χρησιμοποιείται στο εξής. Η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ δεν μπορεί να ταυτίζεται με μια τραγωδία » δηλώνει ο κ. Σάαρ.
Παρά τις καταγγελίες για «καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» από τον οργανισμό των εκπαιδευτικών και τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Αράβων ο υπουργός έμεινε αμετακίνητος στην απόφασή του.
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου