7/11/09

Πανελλήνιες: Κατάργηση της βάσης του 10 προτείνει η επιτροπή Μπαμπινιώτη

ΖΗΤΗΜΑ άμεσης κατάργησης της βάσης του δέκα ανοίγει η επιτροπή Μπαμπινιώτη, η οποία θα παραδώσει στις 20 Νοεμβρίου τις τελικές της προτάσεις για το νέο Λύκειο, το Εθνικό Απολυτήριο και τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, στην υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), όπως ονομάζεται επισήμως η επιτροπή, συμφώνησαν χθες με πρόταση της ΓΣΕΕ για κατάργηση της βάσης του δέκα και θα τη συμπεριλάβουν στο τελικό πόρισμα. Μάλιστα, η ΓΣΕΕ πρότεινε την εφαρμογή του μέτρου από τις επόμενες εξετάσεις, καθώς από το 2006 που εφαρμόστηκε με αποσπασματικό τρόπο, περισσότερες από 45.000 θέσεις έχουν μείνει κενές σε δεκάδες περιφερειακά Τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία έκτοτε απειλούνται με λουκέτο και υπολειτουργούν.

Το νέο σύστημα
Επίσης, τα περισσότερα μέλη του ΣΠΔΕ συγκλίνουν στη διαμόρφωση μιας πρότασης η οποία θα απομακρύνει τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα σε ορίζοντα πενταετίας, δηλαδή το νέο εξεταστικό σύστημα θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα τους μαθητές που θα εγγραφούν στην Α΄ Λυκείου τον Σεπτέμβριο του 2011. Αυτό καθώς οι εκπαιδευτικοί και επιστήμονες του συμβουλίου εκτίμησαν ότι προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά ένα νέο σύστημα που θα αναβαθμίζει το Λύκειο και θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου ο βαθμός του οποίου θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ- ΤΕΙ, πρέπει πριν αλλάξει το εξεταστικό σύστημα να αναβαθμιστεί το σχολείο από την πρώτη μέχρι την τελευταία βαθμίδα. Πρέπει δηλαδή να γραφτούν πρώτα νέα βιβλία, να διαμορφωθούν ενιαία πλαίσια σπουδών και νέα αναλυτικά προγράμματα, να επεκταθεί ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου, κ.λπ. και κατόπιν να αλλάξει το εξεταστικό.
Σχετικά με τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, οι περισσότεροι συμφωνούν στην ιδέα των περιφερειακών τεστ για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου και στις εξετάσεις έπειτα από την αποφοίτηση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, σε μαθήματα τη βαρύτητα των οποίων θα καθορίζουν τα πανεπιστήμια. Αξιοσημείωτη παράμετρος είναι ότι σύμφωνα με αρκετές προτάσεις, ο υποψήφιος θα δηλώνει στο Μηχανογραφικό τη Σχολή που επιθυμεί να φοιτήσει και όχι συγκεκριμένο Τμήμα όπως σήμερα. Οι Σχολές των ΑΕΙ- ΤΕΙ θα καθορίσουν εκείνες τα κριτήρια (τη βαρύτητα) επί των βαθμών του Απολυτηρίου του Λυκείου, καθώς και την εσωτερική διαδικασία με την οποία αυτοί μεταγενέστερα θα κατανεμηθούν σε τμήματα.
Πηγή: Τα Νέα

2 σχόλια:

  1. γεια σας...θα ηθελα να μαθω αν η καταργηση της βασης του 10 θα ισχυσει απο το 2010..δηλαδη αν με πιανει εμενα η καταργηση της βασης του 10 που δινω φετος εξετασεις...περιμενω ανυπομονα απαντηση σας...ευχαριστω πολυ..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ να σου απαντήσω με ακρίβεια. Παρακολούθησε νεότερες αναρτήσεις σχετικά με το θέμα. Εκτίμησή μου είναι πάντως πως εφόσον γίνει η κατάργηση θα έχει άμεση ισχύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή