20/11/09

Δύο γραμμές στο υπουργείο Παιδείας: Διαφοροποίηση Πανάρετου για την κατάργηση της βάσης του 10

ΑΙΧΜΕΣ ότι το θέμα της βάσης του δέκα «δεν πρέπει να ανοίγει και να κλείνει με επικοινωνιακό τρόπο», άφησε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου ότι το ΠΑΣΟΚ θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για κατάργηση της βάσης και ήδη αναλύονται τα δεδομένα από την εφαρμογή της ώστε η επικείμενη αλλαγή να μην είναι αποσπασματική, ο υφυπουργός της ταράζει τα νερά υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση τέτοιων θεμάτων με επικοινωνιακό τρόπο δεν βοηθά στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος!
Συγκεκριμένα ο κ. Πανάρετος, σε χθεσινή συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Αθήνα 984 ρωτήθηκε αν θα καταργηθεί η βάση του δέκα και ακολούθησε η εξής στιχομυθία:

Γ. Πανάρετος:
«Μιλάτε για το δέκα του 1998; Για το δέκα του 1999; Σας ρωτώ, για ποιο δέκα;».
Δημοσιογράφος:
«Της κ. Γιαννάκου».

Γ. Πανάρετος:
«Για να είμαι και πιο σαφής. Το να προ σεγγίζει κανείς αυτά τα θέματα με έναν τρόπο που επικοινωνιακά μεν είναι πάρα πολύ ελκυστικός, αλλά ουσιαστικά δεν βοηθά στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, είναι νομίζω...».
Δημοσιογράφος:
«Νομίζω ότι αυτό είναι αιχμή για την κ. Διαμαντοπούλου, γιατί- αν δεν κάνω λάθος- άνοιξε το θέμα με συνέντευξη που παραχώρησε στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου».
Γ. Πανάρετος:
«Νομίζω ότι κάνετε λάθος. Αντίθετα, η υπουργός είπε ακριβώς αυτό το πράγμα, ότι δηλαδή έχουμε, φτιάχνουμε μια κόκκινη γραμμή με έναν αυθαίρετο τρόπο».
Και ο κ. Πανάρετος κατέληξε: «Αυτά τα θέματα δεν πρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν με επικοινωνιακό τρόπο.
Είναι πολύ πιο σύνθετα από το να απευθυνθεί κανείς σε μια λογική αντίδραση του κάθε πολίτη, ότι στο πανεπιστήμιο πρέπει να μπαίνει κάποιος που να μπορεί να σπουδάσει. Αυτό είναι μια λογική επιθυμία. Το ερώτημα είναι αυτή η λογική επιθυμία επιτυγχάνεται με την επιλογή μιας τέτοιας βάσης;».
Μετά τη συνέντευξη, ο υφυπουργός Παιδείας επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του καθώς προκλήθηκε αναβρασμός. Το μεσημέρι υποστήριξε, με κείμενο στην προσωπική ιστοσελίδα του, ότι εννοούσε πως «η καθιέρωση της βάσης του δέκα έγινε για επικοινωνιακούς λόγους» (και συνεπώς όχι η εξαγγελία για την κατάργησή της) και κατέληξε: «Η άποψη που διατύπωσα, δεν διαφέρει σε τίποτα από την άποψη που έχει διατυπώσει η Άννα Διαμαντοπούλου. Αναρωτιέμαι γιατί γίνεται προσπάθεια να βρεθούν διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν».
Παρ΄ όλα αυτά και πάλι άφησε αιχμή: «Δυστυχώς, τα “εύκολα” θέματα παίρνουν πρώτη θέση στη δημοσιότητα. Και η βάση του δέκα είναι ένα από αυτά», έγραψε στο blog του.
Ωστόσο το θέμα της κατάργησης της βάσης το άνοιξε η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία όταν ρωτήθηκε (από την τηλεόραση της ΝΕΤ κατά τη διάρκεια συνέντευξής της) αν θα καταργηθεί η βάση του δέκα, είχε απαντήσει: «Η προεκλογική μας δέσμευση είναι για κατάργησή της. Η συνολική παρουσίαση θα γίνει με τη μελέτη που κάνουμε αυτή τη στιγμή και την ανάλυση των δεδομένων»...
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου