24/11/09

Συναγερμός για 3 περιπτώσεις μετάλλαξης του ιού στη Νορβηγία

Η μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης, που ανιχνεύτηκε σε τρεις περιπτώσεις στη Νορβηγία, είναι ανησυχητική διότι μπορεί να επιτρέψει στον Η1Ν1 να διεισδύσει σε μεγαλύτερο βάθος των πνευμόνων και να προκαλέσει σοβαρή μορφή πνευμονοπάθειας
Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα μετά από τις περιπτώσεις μετάλλαξης του ιού της νέας γρίπης που εμφανίστηκαν στη Νορβηγία. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες υποστηρίζοντας ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά.
Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό από τον Η1Ν1, ωστόσο ο γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας της Γαλλίας, Ντιντιέ Ουσέν προειδοποιεί ότι η μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης, που ανιχνεύτηκε σε τρεις περιπτώσεις στη Νορβηγία, είναι ανησυχητική διότι μπορεί να επιτρέψει στον Η1Ν1 να διεισδύσει σε μεγαλύτερο βάθος των πνευμόνων και να προκαλέσει σοβαρή μορφή πνευμονοπάθειας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ αναφέρει ότι παρόμοιες περιπτώσεις μετάλλαξης του ιού με αυτές που ανιχνεύτηκαν στη Νορβηγία έχουν ήδη εντοπιστεί από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο Η1Ν1 (Απρίλιος του 2009) σε Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία, Μεξικό, Ουκρανία και ΗΠΑ. Ο διεθνής οργανισμός προσθέτει ακόμα πως η μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε σε δύο Νορβηγούς ασθενείς που τελικά υπέκυψαν από τη νόσο και σ' άλλον έναν, που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, δεν έχει ανιχνευτεί σε άλλες περιπτώσεις -οι επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιο το γενετικό υλικό 70 ασθενών-, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Europe 1, ο διευθυντής δημόσιας υγείας της Γαλλίας υπογραμμίζει πως, ακριβώς επειδή οι επιστήμονες φοβήθηκαν μία τέτοια μετάλλαξη, φρόντισαν ορισμένος αριθμός εμβολίων να περιέχει ανοσοενισχυτικά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες μεταλλάξεις του ιού.
«Η ενισχυτική δράση του εμβολίου στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν μεταβάλλεται με αυτήν τη μετάλλαξη, επομένως τα εμβόλια παραμένουν σίγουρα», υποστηρίζουν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.
Στην Αυστραλία, ο Ιατρικός Σύλλογος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν επισημαίνοντας ότι ο Η1Ν1 είναι ιδιαίτερα ενεργός στο βόρειο ημισφαίριο. Στο Αφγανιστάν, οι μαθητές επέστρεψαν και πάλι στα σχολεία φορώντας χειρουργικές μάσκες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ώθησε την κυβέρνηση να βάλει εικοσαήμερο λουκέτο στα σχολεία.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου