15/11/09

Πηγή 4η: Ο «εξαφανισμένος» ναός της Αθηνάς

Είχε θύρωμα τόσο ψηλό όσο η Πορτάρα της Νάξου- το περιθύρωμα του ναού του Απόλλωνος, που έμεινε ημιτελής αλλά δεσπόζει στο λιμάνι. Σήμερα όμως μόνο κατά τύχη μπορεί να ανακαλύψει κάποιος τον Ναό της Αθηνάς στο κάστρο της Παροικιάς, παρ΄ όλο που ήταν χτισμένος σε περίοπτη θέση ώστε να είναι ορατός από το λιμάνι. Μόνο οι υποψιασμένοι περαστικοί μπορούν να διακρίνουν τα θεμέλια, ανάμεσα σε μπάζα- έχουν παραμείνει στη θέση τους από τότε που γκρεμίστηκε ένα σπιτάκι για να φανεί μικρό τμήμα του ναού- χόρτα και λιγοστούς μαρμάρινους δόμους του κτιρίου, που χτίστηκε το 525 π.Χ. από τον τύραννο Λύγδαμι.

Από τις αρχές του ΄70 είχε αποφασισθεί η ανάδειξη του ναού, καθώς θεωρείται πολύ σημαντικός για την ιστορία του τόπου, αφού η Αθηνά ήταν η πολιούχος «της λαμπροτάτης των Παρίων πόλεως».
Οι τεράστιες παραστάδες του ναού βρίσκονται εντοιχισμένες στο βενετσιάνικο κάστρο της Παροικιάς μαζί με πολλές άλλες αρχαιότητες και υλικό του ναού, ενώ πλήρη εικόνα του επιβλητικού εξάστηλου δωρικού ναού δεν θα αποκτήσουμε ποτέ, καθώς στο ένα μέρος του έχει εντοιχιστεί στο παρακείμενο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ ένα άλλο τμήμα του έχει καταρρεύσει μαζί με τη δυτική πλευρά του κάστρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου