23/11/09

Κριτήρια για τα λουκέτα στα σχολεία

Απολύτως αναποτελεσματική για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού της νέας γρίπης στον μαθητικό πληθυσμό απεδείχθη η τακτική που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές με το κλείσιμο των σχολείων.
Η αυθαίρετη διακοπή των μαθημάτων σε εκατοντάδες τμήματα όλης της χώρας, χωρίς να τηρείται κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, φαίνεται πως δεν απέδωσε, αφού καθημερινά το κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται αντί να περιορίζεται.

- Αρκετοί επιστήμονες που συμμετέχουν στο εθνικό συμβούλιο για την πανδημία είχαν επισημάνει καιρό τώρα ότι ο τρόπος κλεισίματος των σχολείων (αλλεπάλληλα «λουκέτα» σε τμήματα χωρίς να ελέγχεται το σύνολο των νοσούντων, ώστε να κλείνει ένα ολόκληρο σχολείο αν εντοπίζονται πολλά κρούσματα) ήταν αντίθετος με τον αρχικό σχεδιασμό. Επί της ουσίας «προσέφερε» μόνο πανικό στους γονείς και... ξεκούραση στους μαθητές.
Έτσι, στη συνεδρίαση του συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, επανακαθορίσθηκαν τα κριτήρια για τη διακοπή των μαθημάτων. Οδηγία είναι από εδώ και στο εξής να τηρείται χωρίς παρεκκλίσεις ο σχεδιασμός.
- Το επόμενο διάστημα, εάν σε μια τάξη υπάρχουν πάνω από 4 μαθητές που νοσούν, πρέπει να διακόψει τα μαθήματά του ολόκληρο το τμήμα. Σε περίπτωση που το 1/3 των τμημάτων ενός σχολείου δεν λειτουργεί εξαιτίας πολλών περιστατικών γριπώδους συνδρομής, τότε σε ολόκληρο το σχολείο πρέπει να μπει λουκέτο. Επίσης, εάν το 1/3 των σχολείων ενός νομού έχει σταματήσει τα μαθήματα, τότε παύουν να λειτουργούν όλα τα σχολικά συγκροτήματα του νομού.
- Μέχρι στιγμής, βοηθούντος και του καλού καιρού, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει πως δεν θα κλείσουν όλα τα σχολεία της χώρας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ομως, αρκετοί διακεκριμένοι επιστήμονες εισηγούνται ένα τέτοιο σενάριο, ιδιαιτέρως κοντά στα Χριστούγεννα, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας στον μαθητικό πληθυσμό. Σε περίπτωση, όμως, που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η διακοπή των μαθημάτων σε όλη τη χώρα ακόμη και για 2 εβδομάδες. Φαίνεται όμως πως μια τέτοια απόφαση είναι κυρίως πολιτικού χαρακτήρα, καθώς θα προκαλέσει ποικίλα κοινωνικά ζητήματα, γι' αυτό και θα ληφθεί... σε συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου